Timonije: Političke stranke hitno da se dogovore o sudijama

Političke stranke u Crnoj Gori moraju hitno da se dogovore o sudijama Ustavnog suda, koje bi omogućile da država nastavi demokratski put, kojim se s pravom ponosi, poručio je ambasador Francuske Kristijan Timonije.

On je, u intervjuu Portalu RTCG, kazao da je imenovanje funkcionalnog Ustavnog suda ključno pitanje za stabilizaciju institucija jer je takav arbitar apsolutno neophodan za vladavinu prava."Sud će morati da odluči o svim neriješenim pitanjima koja sada koče stvaranje nove vlasti, i nekih lokalnih vlasti, kao u Podgorici, što je negacija demokratske volje naroda", rekao je Timonije.

Prema njegovim riječima, djeluje kao zamrzavanje statusa kvo u interesu nekih ljudi, stvaranje nove vrste stabilokratije ili partitokratije."U pitanju je unutrašnji legitimitet, kao i vječiti legitimitet institucija. Posle mirne političke promjene 2020. godine, ovo je razočarenje i rizik", kazao je Timonije.On je rekao da se nada da će razum prevladati 2023. godine, kako bi se ispravio ovaj negativni i regresivni trend."To bi bila još jedna pobjeda za sve u Crnoj Gori", ocijenio je francuski ambasador.

Timonije kazao da, osim dogovora političkih aktera, ne vide drugo razumno rješenje radi poštovanja volje naroda, što je i ubrzanje puta ka Evropskoj uniji."U sferi ekonomije, potrebni su istinska vladavina prava, stabilnost i ozbiljni investitori, koji očekuju da će raditi u mirnom i predvidljivom okruženju, na osnovu čvrste vladavine prava", poručio je on.

Prema riječima Timonija, postoji jednostavan način da se to uradi, uzimanjem u obzir mišljenje Venecijanske komisije, uravnoteženo i objektivno.

Izvor: mina