Injac: Odblokirati institucije i obezbijediti stabilnost

Poslanici crnogorskog parlamenta treba da uvaže stav Venecijanske komisije povodom Zakona o predsjedniku, zbog usložnjavanja institucionalne i političke krize i nedostatka Ustavnog suda koji je jedina relevantna instanca za ocjenu ustavnosti zakona, smatraju u Pokretu Evropa sad (ES).

Funkcionerka ES Olivera Injac kazala je da partijska kalkulacija Demokratske partije socijalista da ne izabere sudije Ustavnog suda koji su kompetentni, govori o strahu da ne ostanu bez uticaja na instituciju koja treba da štiti državni, a ne partijski interes."S druge strane, usvajanje zakona koji su ustavno problematični po ocjenama domaće i međunarodne stručne javnosti, rizik je za uvođenje još većeg institucionalnog haosa, koji bi mogao imati velike negativne posljedice za Crnu Goru", ocijenila je Injac.

Kako je navela, svi akteri koji se trenutno vode isključivo partijskim, a ne nacionalnim interesima građana i države Crne Gore, ne vode državu u dobrom smjeru.

Injac smatra da su podsticanje tenzija i blokade i izbjegavanje zakazivanja vanrednih parlamentarnih izbora povezani, i da im je cilj održavanje "statusa quo" i produžetak aktuelne Vlade, koja odavno više nema politički legitimitet. "Ali i zadržavanje nefunkcionalnog sastava Skupštine, koji takođe ne reflektuje novu političku realnost, što dodatno urušava povjerenje građana u postojeće političke aktere sa parlamentarnim statusom", zaključila je Injac.

Izvor: mina