Održivi razvoj tačka spajanja i pomirenja regiona

Održivi razvoj i ciljevi koji su kroz njega proklamovani treba da budu tačka spajanja i pomirenja regiona Zapadnog Balkana, kazao je premijer Dritan Abazović.

On je, na drugoj regionalnoj konferenciji „Održivi razvoj na Zapadnom Balkanu", održanoj u Budvi, rekao da je održivi razvoj tema je koja okuplja sve države regiona i koja najlakše nalazi konsenzus.

Abazović je ukazao da svaki građanin, Crne Gore ili regiona želi čiste rijeke i vazduh, veću inkluziju, socijalnu pravdu, bolji životni standard i mogućnost da živi i stvara uslove koji postoje u Evropskoj uniji (EU).„Ako postoji tačka spajanja i pomirenja našeg regiona, neka to bude održivi razvoj i ciljevi koji su proklamovani kroz održivi razvoj“, poručio je Abazović.Kako je kazao, veliki je optimista kad je u pitanju Zapadni Balkan.„Vjerujem da, u jednom trenutku, kada budemo doveli političke odnose na jedan korektan i prihvatljiv nivo, da će ovaj dio svijeta davati dobre i pozitivne signale EU i biti primjer nekim drugim regijama kako treba da sarađujemo“, poručio je Abazović.

On je rekao da do 2030. godine postoji određeni broj ciljeva koji se mora ispuniti, dodajući da je siguran da će Crna Gora u nekim segmentima uspjeti uprkos svemu, naročito kada je u pitanju energetska efikasnost.Abazović je istakao da do 2030. godine svaka škola i javna institucija u Crnoj Gori mora biti energetski efikasna."To nisu komplikovani potezi al bi značajno uticali na svijest mlađih generacija i podstakli ove ciljeve o kojima govorimo”, poručio je Abazović.

Izvor: Mina