"Uskoro otvaranje još dvije fabrike u Tuzima"

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj otvorili su u podne fabriku za preradu krompira u Tuzima, prvu takve vrste u Crnoj Gori. Premijer Abazović kazao je da ćemo konačno imati proizvod koji će se naći na mnogim rafovima širom regiona. “Opština Tuzi će u narednom periodu otvoriti još dvije fabrike.

Generisaće još radnih mjesta. Ovo je apel da ostajemo odvje u našoj zemlji i apel da moramo da budemo konkurentni”, rekao je Abazović . Istakao je da je otvaranjem fabrike generisano otvaranje mnogih radnih mjesta, ali i otvoreno na stotine mogućnosti za poljoprivredne proizvođače.  "I to je prvi korak. Naredne godine plan je da se broj radnih mjesta poveća na 100. Time ćemo doći u situaciju, ako se ovako bude upravljalo opštinom, da će faliti radne snage", rekao je Abazović.  Izvršna direktorica fabrike Rijalda Perković kazala je da će otvaranje fabrike ujedno pospješiti i oporaviti poljoprivrednu proizvodnju u Crnoj Gori. Naglasila je da će izvozom ka drugim državama fabrika proširiti proizvodnju i postrojenja. “Otvaranje fabrike čipsa će ujedno pospiješiti i oporaviti poljoprivrednu proizvodnju čime će se sem smanjenja nezaposlenosti direktno uticati na ekonomski razvoj države”, kazala je ona.

Istakla je da su naišli na veliki odziv proizvođača. “Sljedeće, 2023. godine, startovaćemo sa dvostruko većim kapacitetima nego što imamo danas i trebaće nam izuzetno organizovana i kvalifikovana grupa koja će stvoriti kvalitet”, kazao je jedan od vlasnika fabrike Bedri Kosumi. Drugi korak je, kako je kazao, prelazak na smrznute proizvode. Đeljošaj kazao je da je pitanje nedjelja kada će biti otvorene dvije fabrike u Tuzima koje se baviti preradom proizvoda ratara i stočara. “Mi smo sigurni da ćemo našom strategijom spriječiti našu najveću ranu, a to je iseljavanje radnika”, kazao je Đeljošaj.  Proizvodi će se distribuirati na domaće i inostrano tržište.

Izvor:RTCG