"Očekujemo da se partije usaglase i nađu rješenje"

Niko drugi do politički akteri ne mogu riješiti političku i institucionalnu krizu u kojoj se Crna Gora nalazi već duže vrijeme, kazao je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten.

Poziva ih da budu odgovorni i riješe političku i institucionalnu krizu.U prvom razgovoru za neki crnogorski medij od kada je stupio na mjesto ambasadora Njemačke u Crnoj Gori, Peter Falten kaže da ne vidi nepremostive razlike, na koje se političari pozivaju."Zato imamo imamo očekivanja da se partije usaglase i nađu rješenja za ovu situaciju jer Ustav Crne Gore ne daje jasne smjernice za izlaz iz krize", kazao je ambasador Njemačke.

Obaveza političara je i da izborom sudija, učine Ustavni sud funkcionalnim. Felten poručuje da, i po ovom pitanju, svaki poslanik pojedinačno mora da snosi odgovornost, jer ima obavezu prema građanima.Izmjene Zakona o predsjedniku, kaže, samo su dodatno otežale stanje."Smatramo da je jako dobro što se zatražilo mišljenje Vencijanske komisije, jer je to jedno visokokvalifikovano nezavisno tijelo, koje će dati svoje mišljenje i zato je veoma dobro da poslanici kada dobiju mišljenje, jako ga dobro prouče i njime se temeljno pozabave. Sve ovo Crnu Goru je udaljilo od evropskog puta. Imamo pozitivne poene kod evropskih partnera, što se tiče uskalađivanja vanjske politike, ali na unutrašnjem planu, primjetna je velika stagnacija", primjećuje naš sagovornik.

Izvor: Rtcg

Foto: cdm