Tvrdi stavovi i međusobno nepovjerenje

Nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine u Skupštini, saopšteno je da nije postignut dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda. Poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić kaže da će parlamentaran većina glasati za sva četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, a opoziciju poziva da podrži bar jednog kandidata. Na sastanku je kaže postignut konsenzus oko toga da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj institucionalnoj krizi koja se očitava u tome da nemo Vladu, nemo mandatara, da se vlast ne može formirati u nekoliko opština zbog blokade Ustavnog suda. “Ako nemamo Ustavni sud ne možemo imati valjane predsjedničke izbore, ni parlamentarne”, navela je Kordić.

I poslanica PzP-a Branka Bošnjak kaže da je izbor sudija Ustavnog suda prioritet, te da su se svi saglasili da je Crna Gora u dubokoj krizi. Kaže i da su na sastanku "maske pale i da su bili svi brutalno iskreni". "Uspjeli smo da izvučemo od predsjednika da neće dati mandat Miodragu Lekiću i negdje je priznao da je prekršio Ustav što nije pozvao predstavnike svih partija na konsultacije za mandatara", kazala je Bošnjak.

Lider Raničke partije Maksim Vučinić je rekao da je većina izrazila jasan stav da će glasati za sve četvoro sudija.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić rekao je da „sve počinje i završava sa Ustavnim sudom“.„Ustavni sud je put ka rješenju svih otvorenih pitanja. Jer ako bismo svi pokazali odgovornost, on bi mogao odgovori na pitanja da li je zakon o predsjedniku neustavan, da li je predsjednik prekršio ustav, odlučio bi o rezultatima lokalnih izbora“, naveo je Bečić.On je kazao da će naredni dani dati odgovore na sva pitanja. „Nijesam čuo nijedno osporavanje, čuli ste svi pohvale i priznanja. Imamo kandidate za sudije Ustavnog suda koji nijesu ni naši ni njihovi. To je bogatstvo Crne Gore“, kazao je Bečić.

Da je najvažnije izabrati sudije Ustavnog suda i to one koji su najkredibilniji poručio je lider SNP-a Vladimir Joković, nakon sastanka predstavnika političkih partija u Skupštini. Kaže da je potrebno da se izaberu četiri sudije Ustavnog suda, jer se kako dodaje, "nažalost sudije Ustavnog suda dijele na naše i njihove”.

“Ako misli opozicija da može kao do sada da ima većinu u Ustavnom sudu, onda tu definitivno nećemo moći da postignemo dogovor. Ako su građani dali 30. avgusta 2020. većinu dotadašnjoj opoziciji, ako su 22 ili 30 godina DPS i njegovi koalicioni partneri imali većinu u Ustavnom sudu, zašto sada poslije 30 godina ne bi bilo obrnuto da većinu ima sadašnja parlamentarna većina”, kazao je Joković.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kaže da su danas pokušali da stvari pomjere sa početnih pozicija, za šta je on imao konkretan prijedlog, ali je taj predlog predsjednik DPS-a Milo Đukanović odbio. “Predlog Đukanoviću je bio da sad imamo u proceduri četvoro sudija za Ustavni sud, paralmentarna većina se obavezala da će glasati za sve četiri kandata, a DPS sa partnerima može davajući podršku samo jednom kandidatu učiniti Ustavni sud uslovno funkcinalnim. Netačno je da mi imamo političku krizu mi imamo vještački izazvanu institucionalnu krizu”, naveo je Danilović.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić kazao je da na sastanku nije bilo napretka, te da opozicija nije bila spremna za kompromis oko izbora sudija Ustavnog suda. On je istakao da za to treba neko da odgovara, te da je očigledno u pitanju politička strategija- što manje institucija, to veći haos. Dodao je da nijesu dobili odgovor na konkretno pitanje da li opoziciji odgovaraju imena za sudije Ustavnog suda. “I tu je objašnjenje za situaciju koja je očigledno politička strategija - što gore, to bolje. Što manje institucija, to veća proizvodnja haosa, i šef države koji je proizveo ovo rješenje”, kazao je Lekić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević ocijenio je da je na sastanku napravljen određeni pomak, ali da Đurović nema dovoljno kapaciteta da vodi taj proces. Sugerisao je kaže da se kroz nastavak dijaloga pokušaju dogovoriti oko sudija Ustavnog suda, ako ne 28. novembra onda nakon toga. “Sugestija je bila da do tada ne procesuiramo rješenja koja su suprotna Ustavu, mislim na izmjene Zakona o predsjedniku države”, kazao je Konjević.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da ukoliko većina ne odustane od izmjena Zakona o predsjedniku, ne da neće biti dijaloga, već će biti pokrenuto pitanje daljeg boravka u institucijama sistema. Ukoliko se to desi nastaviće sa vaninstitucionalnom borbom, a parlamentarna većina će, kako je rekao, snositi odgovornost. Pozvali su većinu da ne doprinosi produbljivanju nepovjerenja koje postoji na političkoj sceni insisitiranjem za stavljanjem takvog zakona u promet. On je rekao da su iz SD-a bili spremni da daju konstruktivan doprinos po pitanju izbora svih nedostajućih sudija Ustavnog suda, ali ne na taj način koji je predložen.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je nakon sastanka kod predsjednice Skupštine Danijele Đurović kazao da 28. novembra neće biti većine za izbor sudija Ustavnog suda, ako u narednih 10-ak dana ne dođe do dogovora. “Taj dogovor bi podrazumijevao da se iz pravnog sistema izbaci neustavni Zakon o predsjedniku i da se odredi datum vanrednih izbora”, rekao je on. Rekao je da nema zamjerke na predložene kandidate, ali da su obilježeni tako što su ih predstavnici DF-a, GP URA i SNP izabrali.

Izvor:RTCG