Lična, vozačka i zdravstvena knjižica biće objedinjene

Umjesto dosadašnje papirne zdravstvene knjižice, građanima Crne Gore će se izdavati jedinstvena elektronska identifikacija za ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu i tako dalje, kazao je Dnevnim novinama direktor Fonda za zdravstveno osiguranje FZO Sead Čirgić.

On je rekao da se zbog toga  odustalo od najavljenog raspisivanja tendera za izradu elektronskih zdravstvenih knjižica, a u čitav projekat su se uključila ministarstva unutrašnjih poslova MUP i javne uprave MJU.

Održan je, kaže Čirgić, zajednički sastanak u Fondu, kom su pored predstavnika Fonda, prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, MUP i Ministarstva javne uprave.

“Ministarstvo javne uprave je iniciralo da se definiše koncept elektronske identifikacije na nacionalnom nivou i da se sagleda mogućnost da se ide u pravcu izdavanja jedinstvenog elektronskog identifikacionog dokumenta koji može da obezbijedi fizički i elektronski identitet građanina i istovremeno omogući pristup svim elektronskim registrima u kojima se vode podaci o građanima, odnosno izdavanje kartice koja bi bila istovremeno i lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica”, objasnio je Čirgić.

Ovim se, napominje, odlaže uvođenje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja EKZO kao posebnog dokumenta.

“Interes zdravstvenog sistema je da se uvede što prije, zbog niza prednosti koje EKZO ima za zdravstvene radnike, za pacijente i za sistem u cjelini sa aspekta bezbjednosti podataka i kontrole troškova”, navodi Čirgić.

 Izvor: RTCG