"MMF ima negativan stav o izmjenama Zakona o CBCG"

Međunarodni monetarni fond (MMF) ima negativan stav o izmjenama Zakona o Centralnoj banci (CBCG), kojim se predlaže izmjena procedure izbora guvernera, saopštio je njen guverner Radoje Žugić i dodao da će poslanicima uskoro biti dostavljeno to pismo.

”Zakon koji ste predložili je korak unazad. Oni traže princip dvostrukog veta i ako skupštinsko tijelo i plenum imaju iste poslanike i većinu, to može da bude korak unazad”, rekao je Žugić u parlamentu, tokom rasprave o predlozima izvještaja o radu CBCG za 2019, 2020. i prošlu godinu, pišu Vijesti.

U skupštinskoj proceduri je Predlog izmjena Zakona o CBCG, kojima je predloženo da se predsjedniku države oduzme pravo da predlaže kandidata za guvernera i da taj izbor bude u nadležnosti skupštinskog Odbora za ekonomiju.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović je to rješenje predložio pozivajući se na praksu koja važi u Hrvatskoj, koja je članica EU.

Žugić tvrdi i da je loše da se daju negativne ocjene u vezi sa izmjenama zakona, jer će to izazvati negativne posljedice poput skoka cijene zaduživanja države.

Izvor: Rtcg