Dijalogom parlametarnih stranaka do deblokade političkog sistema

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević pozvao je predsjednicu Parlamenta Danijelu Đurović da, u što kraćem roku, pozove lidere parlamentarnih stranaka na dijalog o pronalaženju mehanizama za deblokadu političkog sistema i ustavnog poretka.

Medojević je kazao da je izbor sudija Ustavnog suda samo jedno od važnih pitanja rješavanja duboke političke i državne krize i poručio da ne bi smio biti predmet ucjena i trgovine.

"Shvatam Abazoviću zabrinutost zbog istrage o švercu cigareta koja vodi do njega lično, ali sa politikom ucjena se mora prestati", kazao je Medojević.

On je ocijenio da je politika ucjena i dovela Crnu Goru u stanje duboke političke i institucionalne krize i poručio da nastavak ovakve prakse neće riješiti problem.

"Naprotiv, kriza može eskalirati u destabilizaciju zemlje i haos. Imajući u vidu očiglednu namjeru Abazovića da drži čitavu Crnu Goru kao taoca svojih političkih, ali i poslovnih i privatnih interesa, (što radi od 2020 u kontinuitetu) inicirao sam početak parlamentarnog dijaloga u cilju pronalaženja mirnog, demokratskog i održivog rešenja duboke državne krize", kazao je Medojević.

Politički život, demokratski procesi, funkcionisanje ustavnog poretka, kako je kazao Medojević, više ne smije zavisiti od privatnih motiva i interesa jednog čovjeka.

"Pozivam predsjednicu Parlamenta da, u što kraćem roku, pozove lidere parlamentarnih stranaka na dijalog o pronalaženju mehanizama za deblokadu političkog sistema i ustavnog poretka. S obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno riješiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi se trebao voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsjedničkim izborima, i pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravsuđa, izborom VDT, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog savjeta. Ovde se radi o sistemskim fundamentalnim pitanjima funkcionisanja države i prihvatanje bilo čijeg ultimatuma, ucjena i politike 'ja tebi, ti meni' je neprihvatljivo, državnički neodgovorno i mora biti odbačeno kao štetno i opasno po interese građana i države", kazao je Medojević.

Izvor:rtcg