Jovanović: Rješavanje v.d. stanja u Tužilaštvu da bude prioritet

V.d. stanje ne daje dobar oslonac za dalje snaženje Tužilaštva, ocijenila je vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović i pozvala nadležne da im to pitanje bude prioritet. Jovanović je, na konferenciji Dani državnih tužilaca Crne Gore, kazala da su prethodni period obilježile brojne aktivnosti, ali i promjene na institucionalnom nivou. “Percepcije o našem radu opravdano su različite, a okolnosti u kojima danas radi državno tužilaštvo zasigurno su složene i izazovne”, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da ni u jednom slučaju one ne smiju negativno uticati na nepristrasno i objektivno postupanje državnih tužilaca, čiji rad počiva na principima zakonitosti i jednakosti pred zakonom. Jovanović, koja je i predsjednica Tužilačkog savjeta (TS), navela je da je to tijelo donijelo brojne odluke kojima je unaprijeđen rad tužilačke organizacije. “Istovremeno napominjem da se TS usljed objektivnih okolnosti sreo sa brojnim neriješenim pitanjima koji se kontinuirano rješavaju ali i otvorio mnoga pitanja čijim će rješavanjem zasigurno biti unaprijeđen rad državnotužilačke organizacije”, kazala je Jovanović. Prema njenim riječima, da su na dobrom putu da taj cilj i ostvare, potvrđuje i istraživanje o percepciji državnog tužilaštva.

“Podaci govore da oko 45 odsto građana ima pozitivan opšti stav kada je riječ o Državnom tužilaštvu, a da je preko 40 odsto onih koji su u prethodnih 12 mjeseci primijetili promjene nabolje u radu državnog tužilaštva”, navela je Jovanović. Ona je kazala da te podatke ne ističu samo zbog toga što su bolji u odnosu na ranije godine, već i zato što ih oni istovremeno i obavezuju, da svako u narednom periodu da svoj pun doprinos da oni budu još bolji. “A da građani u što većem broju budu uvjereni da državno tužilaštvo radi u njihovom interesu i da postupa isključivo na osnovu ustava i zakonskih propisa”, dodala je Jovanović. Ona je kazala i da ostvaruju intenzivnu saradnju sa brojnim međunarodnim partnerima i to kroz različite vidove saradnje, i podrške koju dobijaju sa relevantnih adresa. Jovanović je tim povodom zahvalila Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori na kontinuiranoj i posvećenoj podršci koja traje već dugi niz godina. Ona je zahvalila i Savjetu Evrope, Misiji Organizacije za bezbjednost i saradnju, delegaciji Evropske unije (EU) i drugim predstavnicima partnerskih država i organizacija sa kojima aktivno sarađuju.

Izvor:MINA