Đukanović: Funkcionalno i nezavisno pravosuđe uslov razvoja Crne Gore

 Funkcionalno i nezavisno pravosuđe uslov je, ne samo daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracionim tokovima, nego i njenog ukupnog razvoja, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović. On je čestitao Dan državnih tužilaca Crne Gore vršiteljki dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maji Jovanović, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu.

Đukanović je rekao da Državno tužilaštvo radi u cilju djelotvorne zaštite građana, sistema društvenih vrijednosti i društva u cjelini, kao i podizanja stepena pravne sigurnosti i kolektivne svijesti o kvalitetu pravde. On je rekao da je Crna Gora, koja stremi izgradnji moderne države po evropskim standardima, kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, u obavezi da nastavi sa naporima za ostvarivanje ravnopravnosti svih građana pred zakonom. "Jačajući tako njihovo povjerenje u efikasne i nepristrasne institucije sistema koje postupaju ujednačeno i objektivno, u čemu je od naročitog značaja uloga i predan rad crnogorske tužilačke organizacije”, dodao je on.

Prema riječima Đukanovića, postignuća u neselektivnoj borbi na polju zaštite društva od svih vrsta kriminala, najbolja su garancija usvajanja evropskih standarda u oblasti vladavine prava, što je preduslov za progres na evropskom putu. “Biti nosilac tužilačke funkcije, oduvijek je privilegija, čast i prestiž, jednako koliko odgovornost, obavezao je i odricanje, posebno u društvima poput crnogorskog, u kojem i “pokoljenja djela sude””, kazao je, između ostalog, Đukanović.

Izvor:MINA