"Pregovori čim OIK objavi rezultate, vrata otvorena i za URA"

Nosilac liste Pokreta Evropa sad Jakov Milatović je istakao da nakon što OIK objavi rezultate izbora počeće pregovori i formalno među pobjednicima, a kako je poručio razgovaraće i sa predstavnicima GP URA iako nijesu potrebni za formiranje vlasti.

Naglasio je gostujući u emisiji Intervju na TVCG, da očekuje da za mjesec do mjesec i po, sve bude dogovoreno i lokalna uprava u Podgorici počne da funkcioniše na novim principima.Ističe da je jedini fer i politički ispravan princip da one partije koje su osvojile najviše mandata treba da daju i gradonačelnike, odnosno predsjednike opština, pa tako u Podgorici Evropa sad, u Kolašinu Demokrate, u Pljevljima DF...

"To je jedini princip koji treba poštovati, jer je jedini pravedan i fer i u političkom smislu održiv. Ove dvije godine su pokazale nedostatke ako se ne poštuje taj princip. Ja sam u korektnim odnosima sa svim pobjednicima, sa Borovinić Bojović, Šaranovićem, Rakčevićem i mi smo u kontaku, a očekujem da će se u okviru ove utakmice intezivirati razgovori i formalizacija pregovora da bi dobili što prije novu vlast", naglasio je Milatović.Njegov stav je, kaže, da, uprkos tome što se vlast može formirati i bez URA-e, žele da pokažu racionalnost i širinu, jer je ta partija uradila dobre stvari, a smatra i da su uvidjeli da onaj put kojim su krenuli početkom godine nije dobar."Rakević se bavio gradskim temama dugi niz godina i takve ljude u narednom periodu volio bih da vidim u bliskom okruženju tokom vođenja grada", poručuje Milatović.Što se tiče izjava nekih političara da je moguća postkoalicija sa DPS i njihovim koalicionim partnerima Milatović ističe da je to nemoguće i da se radi o političkom spinu."Oni su zbog svoje nemoći morali da se grupišu u veliku koaliciju, ali zbog zloupotrebe gradskih resursa oni su ostvarili loš rezultat, pad od 20 procenata je ogroman za takvu veliku koaliciju. Više puta smo rekli da DPS i njihove satelite smatramo najodgovornijim za siromašnu i podijeljenu Crnu Goru i sa takvim partijama ne idemo u postizbornu koaliciju", kategoričan je MilatovićOdnos sa DF je, kako je istakao, u proteklom periodu bio pomalo komplikovan, ali da, ipak, poznaju i vrline i mane jedni drugima, pa bi u narednom periodu trebalo više pažnje posvetiti vrlinama, a kontrolistati mane.

"Nije mi se sviđao njihov odnos prema 42. Vladi i da je bilo više podrške moglo se uraditi mnogo više stvari, ali za prosutim mlijekom ne treba plakati i treba gledati naprijed, da budemo mudriji, skromniji i sa više poštovanja jedni prema drugima. Ljudima je dosta svađe između onih koji su pobijedili u avgustu 2020. i mislim da treba da se vrlo brzo dogovorimo kako bi rješavali bitna pitanja za građane. Mi danas imamo pojedina naselja koja imaju problema sa vodosnabdijevanjem, saobraćajem, parkovima i to treba rješavati", kaže Milatović.

Izvor: Rtcg