Razgovarali o zaduživanju, nema smanjenja plata i penzija

U susret neizvjesnom periodu kada je riječ o globalnoj ekonomiji, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka Crnoj Gori između ostalog predlažu mjere zaštite od fiskalnih rizika, uključujući i racionalizaciju troškova, ali to neće pogoditi plate i penzije, rekao je u intervjuu za Glas Amerike crnogorski ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On očekuje realizaciju aranžmana sa Svjetskom bankom naredne godine, a ne isključuje ni aranžman sa MMF-om u slučaju težih poremećaja 2023.

Najavljuje i da će se čekati ishod sudskih sporova, prije nego što se unište zaplijenjene cigarete u Luci Bar.

Fokus je, kaže, na tome da se zatvori ova budžetska godina, "a svakako sa izradom budžeta koji treba da bude predat parlamentu negdje tokom novembra, imaćemo više činjenica i znaćemo da li nam i u kojoj mjeri treba podrška ovih institucija".

"Razgovarali smo i o prognozama i o njihovim projekcijama i kako oni vide narednu godinu, šta oni predlažu Crnoj Gori u smislu maksimalne zaštite javnih finansija i finansijske stabilnosti. Sastanci su bili korisni. Nakon ovoga nastavljamo sa serijom razgovora u Podgorici. Biće tu i posjeta misije MMF-a u decembru i nadam se da ćemo uspješno zatvoriti ono što najprije želimo - a to je da imamo stabilne finansije i stabilni budžet naredne godine", rekao je Damjanović.

Na pitanje šta se predlaže Crnoj Gori, kako bi obezbijedila stabilnost u susret, kako svi najavljuju, teškom periodu, Damjanović kaže da prijedlozi idu "od nekih mjera koje se tiču prije svega zaštite od fiskalnih rizika, jedna vrsta racionalizacije troškova tamo gdje to može da bude".

"Naravno, vi znate da je iznos penzija i zarada u Crnoj Gori ipak nedovoljan da bi se tu moglo nešto raditi. I tu naravno vlada ne namjerava da radi ništa, bez da stvara prostor za rast i zarada i penzija, čim se za to budu stekli uslovi. Već smo dosta odradili i penzije su sada značajno veće. Mislim da minimalne penzije nekako hvataju korak sa minimalnim zaradama. Vidjećemo šta će biti naredne godine. U svakom slučaju, ti savjeti idu od maksimalnog opreza kod sklapanja budućih finansijskih aranžmana i vodeći računa o nestabilnosti tržišta, o promjenama uslova na tržištima, do vrlo aktivne saradnje i Centralne banke Crne Gore i Vlade Crne Gore vezano za zajedničke politike", rekao je Damjanović.

Obavijestio je sagovornike o namjeri da se o mogućim aranžmanima pregovara sa bankama koje su u Crnoj Gori.

izvor:rtcg