Oktobar - mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke - nezvanično za 2019. godinu oko 500,  dok  je umrlih  više od 100.

U prvih dvadeset godina ovog vijeka  u Crnoj Gori je godišnje umiralo između 60 i 100 osoba, a najviše, zvanično po Statističkom godišnjaku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, 110 osoba je  umrlo od kancera dojke 2015. godine, dok najnoviji nezvanični podaci govore da su 2019. godine umrle 123 osobe. Najmanje osoba umrlih od kancera dojke u ovom stoljeću je bilo 2003. godine, kada su umrle 62 osobe, saopštili su iz Crnogorskog društva za borvu protiv raka, navodeći podatak iz tog godišnjaka, da su svi preminuli od kancera  2009. i 2011. godine, bile osobe ženskog pola.

“Bilans ne mora da bude ovakav, jer je ova bolest, kada se otkrije u ranoj fazi - izlječiva. Zato stručnjaci, povodom Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke koji se svake godine u cijelom svijetu obilježava u oktobru, podsjećaju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda. Efekat liječenja, iako su u terapiji karcinoma dojke napravljeni značajni pomaci, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest. Iako pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, većina ovih promjena, srećom je benigne prirode. Prvi korak u ranom skriningu je samopregled. Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu. Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2. Ovi geni se inače nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole. Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama, a sumnjive promjene na dojkama su: otvrdline, čvorići ili zadebljanja, promjene veličine i oblika dojke, stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke, svrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici, uvlačenje bradavice i sekret iz bradavice. Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled”, podsjetili su iz CDPR.

 

Izvor:Crnogorsko društvo za borbu protiv raka