Posvećeni očuvanju stabilnosti regiona

Vojska Crne Gore (VCG) i Oružane snage (OS) Sjeverne Makedonije posvećeni su očuvanju stabilnosti regiona, ali i, kao odgovorne članice NATO-a, spremne da doprinesu miru i bezbjednosti u svijetu jačanjem kapaciteta za odvraćanje i odbranu.

To su ocijenili načelnici generalštabova VCG i OS Sjeverne Makedonije, Zoran Lazarević i Vasko Gjurčinovski, koji se nalazi u posjeti Crnoj Gori.Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Lazarević je rekao da je zadovoljan dosadašnjom odbrambenom saradnjom dvije države, i dodao da je uvjeren da će se ona intenzivirati u narednom periodu.Prema riječima Lazarevića, Crna Gora je posvećena doprinosu NATO naporima u uspostavljanju mira i stabilnosti, kao i raspodjele tereta, i nastavlja sa povećanjem izdvajanja za odbranu.“U skladu s tim, već smo dostigli 20 odsto izdvajanja odbrambenog proračuna za potrebe modernizacije, dok ćemo u 2023. godini dostići minimum dva odsto bruto društvenog proizvoda za odbrambenu potrošnju”, rekao je on.

Lazarević je rekao da će se pripadnici VCG priključiti NATO borbenoj grupi u Bugarskoj, kako bi doprinijeli u aktivnostima „pojačane budnosti“.On je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, podsjetivši da su Ministarstvo odbrane i Vojska uputili višemilionsku pomoć toj napadnutoj državi u vidu borbene i neborbene opreme.Gjurčinovski je, kako se dodaje, kazao da je posebno ponosan što se na Vojnoj akademiji u Skoplju još od 2010. školuju crnogorski kadeti, naglasivši da se vjeruje da su stečenim znanjem doprinijeli jačanju kapaciteta VCG.

Izvor: Mina