Ustavni sud u blokadi, na čekanju 3.000 žalbi

Nakon što je sudija Miodrag Iličković juče otišao u penziju, Ustavni sud od juče je u blokadi. Iz nevladinog sektora kažu da su za to krivi političari koji zbog različitih interesa odugovlače kompletiranje jedne od najvažnijih institucija u zemlji.

I dok se čeka da nadležni skupštinski odbor sasluša kandidate za nove sudije, te da se poslanici konačno dogovore, postavlja se pitanje da li je sve to moguće uraditi za manje od mjesec i po koliko je ostalo do lokalnih izbora.

Ustavni sud, kao jedan od najvažnijih državnih organa, odavno se suočava s problemima u funkcionisanju. Iz Akcije za ljudska prava podsjećaju da je prije više od dvije godine raspisan javni oglas za izbor dvoje sudija, te da se već tada viđelo koliko su poslanici zainteresovani za rješavanje ovog pitanja.Pravna savjetnica Akcije za ljudska prava Marija Vešković podsjeća da su tada poslanici URA-e i Demokrata bili uzdržani prilikom glasanja o svakom kandidatu, dok su poslanici DPS-a bojkotovali rad Skupštine.

Ni naredna tri oglasa nijesu bila uspješnija. Dok su političari pokušavali da usaglase stavove, broj sudija Ustavnog suda konstantno se smanjivao, budući da su neki od njih odlazili u penziju.Umjesto sedam, Ustavni sud je od početka godine imao četvoro sudija. Nakon jučerašnjeg odlaska u penziju Miodraga Iličkovića, ostali su: predsjednik Budimir Šćepanović i članovi Desanka Lopičić i Milorad Gogić.

 

Izvor: Rtcg