Crna Gora između istoka i zapada

Rat u Ukrajini dijeli Balkan i oživljava stare tenzije. Mala planinska država Crna Gora, zemlja od jedva 650.000 stanovnika, uhvaćena je u geopolitičkoj unakrsnoj vatri između Zapada i Istoka. Ovako reportažu o Crnoj Gori u svijetlu rusko-ukrajinskog sukoba započinje televizija ARTE u saradnji sa BIRN-om.

Govoreći o različitim uticajima na Crnu Goru Vanja Ćalović (MANS) kazala je da političari na našoj političkoj sceni ne održavaju obećanja data građanima.

"Oni mijenjaju svoju retoriku i ponašanje kako im odgovara, u većini slučajeva u zavisnosti od stranih uticaja.  Bilo da su pozitivni ili negativni, ti uticaji  strogo kontrolišu ponašanje naših političara. Tako da građani, nažalost, nemaju ni priliku da donose odluke o budućnosti naše zemlje", kazala je Ćalović.

Premijer Dritan Abazović kazao je da rat u Ukrajini treba da bude motiv Evropskoj uniji da promoviše solidarnost i bude još privlačnija za zemlje koje žele da postanu njen dio.

"Mislim da zemlje Zapadnog Balkana ne trebaju da budu crna rupa Evrope. Vjerujem da je za bezbjednost Evrope veoma važno da zemlje ZB postanu dio EU", kazao je, između ostalog,  Abazović.

izvor: rtcg