Crnogorski arheolozi dio međunarodnog rada o genetskom nasljeđu ljudi

Dr Dušan Borić (Sapienza Univerzitet u Rimu/New York Univerzitet), Nikola Borovinić (Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore u Cetinju) i Gojko Andrijašević (OJU Muzeji Kotor) našli su se u timu od 206 međunarodnih autora veoma značajnog istraživanja o genetskom nasljeđu ljudi.

Rad je publikovanog u prestižnom naučnom časopisu "Science" prošle sedmice. Naime, naši areholozi su za potrebe ovog istraživanja obezbijedili i uzorkovali praistorijske ljudske skeletne ostatke sa teritorije Crne Gore.Ova studija pruža prvu veću seriju rezultata o paleogenetskoj slici Crne Gore ukazujući na populacione trendove kroz praistoriju ovog područja.

U isto vrijeme ona dozvoljava poređenje novodobijenih rezultata sa okolnim područjima Balkanskog poluostrva i šireg evroazijskog područja.Najraniji balkanski populacioni supstrat prepoznat na osnovu dobijenih DNK analiza, predstavljaju balkanski lovci i sakupljači koji su definisani na osnovu uzorka velike serije analiziranih individua sa mezolitskih nalazišta u Đerdapu.

Korišćen materijal iz Vrbičke pećine i tumula Velika Gruda kod TivtaJedna individua sa lokaliteta Vrbička pećina, koja se nalazi u Duškom klancu kod Nikšića, a čiji zub je korišćen za DNK analize u ovom projektu, gotovo u potpunosti pripada ovom lokalnom lovačko-sakupljačkom genetskom nasljeđu. Sa istog crnogorskog lokaliteta je i druga individua čiji genetski profil je prvi put publikovan u ovom radu, a koja ima dominantno genetsko nasljeđe koje na Balkan dolazi iz Anadolije širenjem neolitskih populacija, prije oko 7.900 godina.

Izvor: Rtcg