Objedinjavanje ministarstava prosvjete i nauke, korak nazad

Ponovno objedinjavanje ministarstva prosvjete i ministarstva nauke značilo bi korak nazad, kazala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović. Ona je gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, kazala da se pokazalo da je objedinjavanje tih ministarstava 2020. godine rezultiralo stagniranjem nauke i predlaže da se nauka, inovacije i visoko obrazovanje izdvoje u jedinstven resor.

“Njihovo ponovno ujedinjavanje značilo bi korak unazad, jer je Crna Gora 2010. godine prepoznala značaj izdvajanja nauke, tako da u 2011. imamo samostalno ministarstvo koje se krajem 2020.  spojilo sa ministarstvima prosvjete, kulture i sporta. Svjedoci smo da nam je nauka u tom kompleksnom ministarstvu stagnirala u prethodnih godinu i po. Nije tu niko kriv, jer je prosvjeta toliko kompleksna, toliko ima raznolikosti u tom resoru koji su različiti od ministarstva nauke tako da teško možemo da nađemo zajednički jezik”, kazala jee Šćepanović.Istakla je da je nezgodno i budžetiranje jer je izdvajanje za nauku izuzetno malo u odnosu na izdvajanje za prosvjetu, tako da ministarstvo postaje minornije kada je rije o jedinstveno ministarstvu.

“Nauka je neraskidivo vezana sa sektorom visokog obrazovanja, tako da bi predlog Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i šire naučno-istraživačke zajednice bio da izdvojimo nauku, inovacije i visoko obrazovanje u jedinstven resor jer imamo uspješne primjere takvog objedinjavanja u svijetu. Smatramo da bi to bio pun pogodak”, kazala je ona.

Izvor: Rtcg