Lajčak i savjetnici Makrona i Šolca idu u Prištinu i Beograd

Posrednik EU Miroslav Lajčak posjetiće 9. septembra Prištinu i potom Beograd zajedno sa specijalnim savjetnicima francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca "s ciljem da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu Srbija-Kosovo", rekao je agenciji Beta portparol u Evropskoj komisiji, Peter Stano.

Stano, predstavnik za medije šefa Evropske službe za međunarodne odnose i bezbjednost (EEAS), Žozepa Borela, naglasio je da EU "pozdravlja snažnu podršku Makrona i Šolca dijalogu Beograd-Priština uz posredovanje EU, kao i naporima visokog predstavnika EU (Borela) i specijalnog izaslanika Lajčaka u tom cilju".Lajčak i specijalni savjetnici Emanuel Bon i Jens Pletner, u Prištini će se sastati s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Makron i Šolc su uputili zajedničko pismo Vučiću i Kurtiju "u trenutku" - kako su predočili, "od presudnog značaja za bezbjednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana".

"Uvjereni smo" - stoji u pismu - "da, u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi... puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan".

Izvor: Rtcg