Abazović: Nema potvrde da iza sajber napada stoji Rusija

Premijer Vlade Crne Gore ui tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da nema zvanične potvrde o tome da iza sajber napada na državne institucije stoji Rusija.

"Meni se čini da je bio ubrzan stav dijela institucija sistema, potpredsjednika Vlade i ANB-a da iza ovoga stoji Rusija jer mi za to nemamo zvaničnu potvrdu, niti su naši međunarodni partneri mogli da tu stvar potvrde ni demantuju”, rekao je Abazović u intervjuu za dnevnik Vijesti.

Na pitanje, na osnovu čega su oni iznijeli takav stav, on je kazao da je to bilo politički motivisano.

“Mislim da je od strane političara to bilo politički motivisano a da je od strane Agencije, kako su nam objasnili, to ukazivalo na metode kako se to radilo u nekim drugim zemljama. Ali, ako izađete sa grubim stavom, naročlito u kontekstu svega što se dešava u Ukrajini, mislim da je to malo ishitreno.

Ako me pitate za Vladu, imam obavezu da ponovim da smo 15-ak dana prije formiranja manjinske Vlade imali napade i prijave o podmetnutim bombama u školama, pravio se veliki pritisak na sektor bezbjednosti da je nesposoban, da ne može da otkrije, na kraju se ispostavilo da su to radila čak maloljetna lica.

Za sadašnji napad ne mogu da kažem da je takođe benigan, ali je započeo neposredno nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi”, rekao je Abazović.

Iz ANB-a je prije sedmicu saopšteno da je informatička struktura Vlade pod snažnim sajber napadima koje koordinišu ruske službe.

Izvor: Rtcg