Nema ozbiljnih pregovora koji bi doveli do izbora sudija Ustavnog suda

U crnogorskoj Skupštini nema odgovornih i ozbiljnih pregovora koji bi mogli da dovedu do izbora sudija Ustavnog suda, upozorili su iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

Iz te nevladine organizacije ponovili su da je odlaganje lokalnih izbora bilo nezakonito i protiv Ustava.

Iz CEGAS-a su kazali da su konstantno ukazivali na urušavanje zakonitosti i pravne sigurnosti kada su neustavno odgođeni lokalni izbori.

Kako su ocijenili, takvu odluku, uz duga čekanja, donio je i Ustavni sud, ali time se nažalost nije dobio put ka sistemskom rješenju, nego i dalje urušavanju pravnog sistema.

“Prvi veliki izazov ili činjenica da mi u ovom trenutku nemamo odgovorne i ozbiljne pregovore u zakonodavnom domu, koji bi mogli da dovedu do izbora nedostajućih sudija Ustavnog suda”, navodi se u saopštenju.

Iz CEGES-a su rekli da građani čekaju politički dogovor parlamentarnih subjekata, koji bi trebalo da obraduju dogovorom o izboru nedostajućih sudija Ustavnog suda.

Oni su istakli da posljedica eventualnog neizbora sudija Ustavnog suda crnogorski izborni sistem ostavlja bez organa neophodnog za sprovođenje izbora.

Ta posljedica bi, kako su dodali, mogla da se pojavi kao novi uzrok za ponovno odlaganje lokalnih izbora ili bilo kojih drugih izbora, koji se ne mogu održati bez izbora sudija Ustavnog suda, u njegovom potrebnom kapacitetu”, dodaje se u saopštenju.

"Ovakav razvoj događaja sada već stvara predpostavke za krizu sistema, koju Crna Gora do sada nije vidjela", zaključili su iz CEGAS-a.

izvor.rtcg