Premijer za prodaju cigareta, međunarodni partneri za uništavanje

Crna Gora je od početka maja zaplijenila oko 150 hiljada paketa cigareta. Iz Uprave prihoda i carina kažu da se zaplijenjene cigarete čuvaju na tajnoj lokaciji, dok se ne odluči šta će biti s njima.

Premijer smatra da ih treba prodati, međunarodni partneri poručuju da se cigarete moraju uništiti. Radna grupa traži rješenje, a konačnu odluku donijeće Vlada.Cigarete koje su zaplijenjene u prethodnom periodu skladištene su na istom mjestu, poručuju iz Uprave prihoda i carina, ali ne otkrivaju kojem."Cigarete se trenutno nalaze na sigurnoj lokaciji koja je pod nadzorom Uprave prihoda i carina. Takva odluka je donesena prije svega zbog toga što je to velika količina cigareta, oko 150 hiljada paketa je zaplijenjeno u posljednjih mjesec i po. Mislim da nijedna zemlja u Evropi nije za tako kratko vrijeme zaplijenila toliku količinu te vrste akcizne robe", kaže Radoje Mijušković iz Uprave prihoda i carina.Velika zapljena stvorila je i veliku dilemu - šta raditi s cigaretama. Savjet je stigao iz britanske ambasade.

"Obezbijedili smo vašim vlastima savjetodavnu podršku i podijelili dobru praksu Ujedinjenog Kraljevstva o tome šta raditi sa zaplijenjenom robom u skladu s međunarodnim protokolima, a to je da se uništi zbog pitanja njenog kvaliteta, zdravstvenih standarda i prava intelektualne svojine", kaže britanska ambasadorka Karen Medoks.

Izvor: rtcg