Demokrate: Od 4. jula dodatak za djecu do 18 godina

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojeg je inicirao doskorašnji predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, a u djelo sprovele Demokrate, svoj djeci do 18 godina života, vraćen je dječiji dodatak, saopštila je Demokratska Crna Gora.

 “Iako su se mnogi konstituenti sadašnje nelegitimne vlasti tada borili protiv seta socijalnih zakona koje su Demokrate predložile, uspjeli smo da ih proguramo, pa će tako od ponedeljka, 4. jula svi roditelji / staratelji djece do 18 godina starosti moći da u centru za socijalni rad u (opštini prebivališta) podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na dječiji dodatak. Potrebno je na uvid dostaviti ličnu kartu (roditelja/staratelja) kao i jedinstveni matični broj djeteta/djece. Roditelji/staratelji koji ne žive u zajednici (razdvojeni, razvedeni) a imaju starateljstvo nad djetetom, prijavu mogu izvršiti uz odluku suda o starateljstvu”, navele su Demokrate.

Takođe su sapoštile za djecu kojoj je pravo na dodatak do šest godina već prestalo ili će prestati do 31. avgusta 2022. godine, potrebno je ponovo predati zahtjev centru za socijalni rad, dok će djeci koja koriste ovo pravo do šest godina, pravo na dodatak do 18. godine, biti dodijeljeno po službenoj dužnosti.

“S obzirom na to da će se dječiji dodaci isplaćivati u iznosima od 30 eura putem Pošte Crne Gore, pozivamo sve roditelje/staratelje da MUP-u dostave tačne adrese stanovanja. Da je bilo do Demokrata, da je bilo odgovornosti, etičnosti i moralnog vođenja u političkom djelovanju ovakva bismo obavještenja čitali mnogo češće nego što je to slučaj sada”, kažu Demokrate.

Apeluju na sve roditelje, radnike, penzionere, majke sa troje i više djece, kao i sve građanke i građane Crne Gore, da ne zaborave da je pravda spora ali dostižna.

"Baš kao što je dostižan i evropski životni standard o kome vam tako malo ovih dana govore i kojim nemaju vremena da se bave jer je fokus na pripremi novog seta svađa, lova na fotelje i bezakonja koje vam spremaju dok bježe od izbora i vašeg suda", zaključuju se u saopštenju.

Izvor: Rtcg