U julu moguć rebalans budžeta, biće potrebe za zaduženjem

Ministar finansija Aleksandar Damjanović najavio je danas na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet mogućnost potrebe suštinskog rebalansa budžeta tokom jula.

"Ima potrebe da se ide na suštinski rebalans, kako bi se obezbijedilo nesmetano funkcionisanje javnih finansija u periodu koji predstoji", rekao je Damjanović na sjednici na kojoj se raspravljalo o Predlogu izmjena i dopuna zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu, odnosno tehničkom rebalansu, koji je jednoglasno podržan.

Damjanović je kazao da je za to neophodna intenzivna komunikacija Vlade i parlamenta, kao i da će više informacija imati kada utvrde realni presjek i obaveze stanja javnih finansija.

“Sada pravimo presjek onoga kako je do sada rađeno i kakvo je realno stanje javnih finansija, što uključuje pregled neizmirenih obaveza koje se nalaze u Ministarstvu finansija, dospjelih obaveza i onih koji tek dospijevaju, što će nam biti osnovni input da vidimo treba li nam novi rebalans”, naveo je Damjanović.

On je, govoreći o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o budžetu, rekao da su one uslovljene novom uredbom organizacije rada nove Vlade, imajući u vidu da se promijenio broj ministarstava i potrošačkih jedinica.

“Zadržali smo isti budžetski okvir koji je promijenjen za oko 60-ak hiljada eura i radi se o preraspodjeli budžetskih sredstava na organizacione cjeline”, dodao je Damjanović.

izvor:rtcg