Danas izbor nove vlade na Cetinju

Poslanici bi danas, na prvoj sjednici Prvog redovnog zasijedanja u 2022. godini, na Cetinju, trebalo da izaberu 43. Vladu Crne Gore. Oni će takođe izabrati predsjednika Skupštine Crne Gore.

Mandatar Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade.Vlada će, kako je to i ranije najavljeno, imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.

Mandatar Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade, o kojoj će se izjašnjavati poslanici na sjednici Skupštine na Cetinju.

On je to učinio na osnovu dostavljenog Programa rada 43. Vlade Crne Gore i programskih opredjeljenja .Potpredsjednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova biće Jovana Marović, potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Za ministra pravde predložen je Marko Kovač, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministra finansija Aleksandar Damjanović, ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović:

Ukoliko bude izabrana Vlada,  ministar sporta i mladih biće Vasilije Lalošević, ministar javne uprave, Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. Crna Gora ponovo će imati ministarku kulture i medija, a to će biti Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović predložena je za funkciju predsjednice Skupštine.

Đurović su predložili poslanici SNP-a Vladimir Joković, Dragan Ivanović, Dragan Vukić, Milosava Paunović, poslanici Bošnjačke stranke Amer Smailović i Kenana Strujić Harbić, kao i poslanik koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar, Božena Jelušić, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević.

Sjednici na Cetinju, kako su najavili, neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta, Demokrate, Prave i Ujedinjene Crne Gore.Poslanici Demokratskog fronta neće prisustvovati sjednici jer je, kako je juče kazao poslanik Slaven Radunović, sazvana na nelegalan i nelegitiman način.

On je naglasio da DF neće prisustvovati nikakvim sjednicama na Cetinju dok se svi učesnici u vladajućoj koaliciji jasno ne ograde i ne osude napad na djecu iz Nikšića čiji je autobus kamenovan za Vaskrs.

Izvor: Rtcg