Pažin: Bićemo spremni za EU do 2025.

Crna Gora biće spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU) do 2025. godine, rekao je ministar pravde Zoran Pažin i ocijenio da je važno da Unija daje jasnu političku podršku pro-evropskim vladama i nosiocima pro-evropskih politika.

On je u intervjuu danskom dnevnom listu Politiken kazao da Crna Gora u procesu pristupanja napreduje brže od svih ostalih zemalja proširenja.

„Reforme koje Crna Gora sprovodi u cilju pristupanja EU ključni su motor našeg ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja“, naglasio je Pažin.

On je kazao da proces evropskih integracija transformiše crnogorsko u društvo evropskih vrijednosti.

„Mijenjamo naše zakone i ukupan društveni ambijent u skladu sa najvišim evropskim standardima i gradimo čvršće garancije pravde i pravičnosti za sve crnogorske građane, privrednike, turiste i investitore“, kazao je Pažin.

On je ocijenio da Crna Gora u procesu pristupanja napreduje brže od svih ostalih zemalja proširenja.

„Otvorili smo 30 od 33 pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorili tri. Spremni smo da ove godine otvorimo sva preostala poglavlja i svu reformsku energiju usmjerimo na završnu fazu pregovaračkog procesa“, kazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, iako je kvalitet reformi značajniji od brzine, Crna Gora je napravila temeljan i ostvariv plan reformi po kojem će postići unutrašnju spremnost za članstvo i prije navedenog datuma.

Izvor:mina