Bulajić da zakaže sjednicu i omogući rad parlamenta

Potpredsjednica DPS-a Sanja Damjanović i poslanici SDP-a Raško Konjević i Draginja Vuksanović pozvali su predsjedavajućeg parlamenta Strahinju Bulajića da omogući da Skupština Crne Gore funkcioniše u skladu sa Ustavnom, te da u što kraćem roku sazove sjednicu na kojoj će se razmatrati mjere povodom situacije u vezi sa poskupljenjem cijena.

Damjanović, između ostalog, podsjeća kako sve države u svijetu "preduzimaju promptne mjere kako bi se ublažio udar na standard građana, koji je posljedica agresije Rusije na Ukrajinu".

Smatra kako naši građani "ne smiju biti taoci politikantstva i ucjena djelova parlamentarne većine".

Zato, kako kaže, "bez ikakve namjere za politikantstvom, upućujem poziv aktuelnom privremenom rukovodstvu Skupštine da, u interesu čitavog društva, zakaže sjednicu sa samo jednom tačkom, koja će se ticati razmatranja situacije i eventualnih prijedloga mjera za njeno prevazilaženje".

"Vjerujem da i potpredsjednik Bulajić i svi ostali politički subjekti uviđaju da je kriza, koja se ogleda u rekordnom rastu cijena, postala neizdrživa za mnoge građane Crne Gore, a sve ukazuje kako će - nastavi li se ovako - taj trend u narednim sedmicama biti još gori", kazala je Damjanović.

U otvorenom pismu Konjevića i Vuksanović-Stanković, sa druge strane, ističe se kako je Crna Gora "jedina država u Evropi koja u ambijentu složenih sociekonomskih prilika, uzrokovanih globalnim dešavanjima, ima blokirane ključne institucije koje bi trebalo da zaštite sve njene građane od posljedica krize, kao i da obezbijedi potrebnu društvenu stabilnost".

"Parlament je mjesto koje u postojećim, specifičnim i gotovo vanrednim, okolnostima koje utiču na dva ključna aspekta života građana – socioekonomski i bezbjednosni, ima presudnu ulogu. Da je bilo minimuma odgovornosti u Skupštini su već trebalo da se održe rasprave i usvoje mnoge odluke, kako bi se adekvatno reagovalo na pogoršanje standarda građana kroz ubrzan rast cijena osnovnih životnih namirnica", navodi se u pismu poslanika SDP-a.

Pred Skupštinom, kako su naveli, stoji i obaveza, da "u bezbjednosno veoma delikatnom trenutku, ne dozvoli da odlazeća Vlada, suprotno volji građana i čvrstom proevropskom i proNATO opredjeljenju, suprotstavlja Crnu Goru našim EU i NATO partnerima, što ona već čini odbijajući da uvede sankcije Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu".

Izvor:rtcg