Ekonomski rat EU i Rusije pogodiće i Crnu Goru

Crnogorska privreda indirektno će biti pogođena rusko-ukrajinskom krizom, dok će totalni ekonomski rat između Evropske unije (EU) i Rusije imati uticaja na kompletnu ekonomiju, smatra finansijski analitičar Oleg Filipović.

"Crna Gora ne može biti pogođena direktno, već indirektno. Prevashodno zbog toga što je Crna Gora izgradila institucije u skladu sa EU i zavisna je od evropskog tržišta. Totalni ekonomski rat koji je nastao između EU i Rusije uticaće na kompletnu privredu. Najprije na monetarni sistem i turizam, a najviše smo izloženi zbog pozicije javnoga duga", kazao je Filipović.Uz podsjećanje kako na globalnom tržištu svakodnevno dolazi do povećanja cijene energenata, Filipović kaže da će se to preliti i na Crnu Goru.

"To se već i osjeća u konstantnom rastu cijene goriva i osnovnih životnih namirnica", naveo je on.Na pitanje kakve bi mjere ekonomskih vlasti trebale biti u cilju ublažavanja posljedica krize, Filipović pojašnjava da se mora ići paralelno na radikalni ekonomski pristup.

Izvor: Rtcg