Prate aktuelna dešavanja kako bi bili pripremljeni na eventualne poremećaje

Centralna banka (CBCG) budno prati aktuelna dešavanja, kako bi bila pripremljena na eventualne poremećaje na tržištu i očuvala stabilnost finansijskog sistema, što je njena osnovna nadležnost, saopštio je guverner vrhovne monetarne institucije, Radoje Žugić.

On je istakao da su banke u našoj zemlji stabilne, dobro kapitalizovane i profitabilne. Žugić je to kazao tokom sastanka sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijeom i šeficom francuske Regionalne ekonomske misije Florens Dobel. „Budno pratimo aktuelna dešavanja kako bismo bili pripremljeni na eventualne poremećaje na tržištu i očuvali stabilnost finansijskog sistema, što je naša osnovna nadležnost“, kazao je Žugić. Kada je riječ o prioritetima Centralne banke Crne Gore na planu snaženja internih kapaciteta, guverner je istakao da se „posebna pažnja posvećuje daljem jačanju kadrova u oblasti supervizije i sprečavanja pranja novca“.

D"obel je istakla da su upravo za Centralnu banku kao regulatora finansijskog tržišta ove oblasti najvažnije, kao i da je od velikog značaja usaglašavanje crnogorske regulative sa SEPA (Single Euro Payment Area) standardima, koji omogućavaju funkcionisanje jedinstvenog tržišta za platne usluge na kome se obavljaju bezgotovinske platne transakcije u eurima", navodi se u saopštenju. Ambasador Timonije je, kako se dodaje, najavio organizaciju regionalne konferencije na temu borbe protiv korupcije na kojoj će biti riječi o regulatornom okviru koji tretira ovu oblast, sa ciljem usaglašavanja regionalnih politika i praksi. Guverner Žugić je dao punu podršku organizaciji najavljenog događaja. "Guverner Žugić je takođe naglasio da Centralna banka Crne Gore ima veoma kvalitetnu komunikaciju sa Bankom Francuske i izrazio očekivanje da će saradnja između dvije institucije u narednom periodu biti još intenzivnija i sadržajnija", navodi se u saopštenju.

Izvor:RTCG