Špediter osumnjičen da je član međunarodne kriminalne organizacije

Specijalno državno tužilaštvo  pokrenulo je krivični postupak protiv špeditera Đ.D. zbog sumnje da je član međunarodne kriminalne grupe koja je, kako se sumnja, formirana radi šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a djelovala je i u Crnoj Gori.

To je, na zajedničkoj konferenciji za novinare SDT-a, Uprave policije i Uprave prihoda i carina saopštio specijalni tužilac Miroslav Turković.

On je, govoreći o zapljeni kokaina u magacinu kompanije Voli, kazao je da se došlo do dokaza koji upućuju na osnovanu sumnji da je ta kriminalna organizacija formirana tokom prošle godine, na teritoriji Crne Gore, Slovenije i Ekvadora.

Turković je naveo da je organizacija djelovala u međunarodnim razmjerama, i da postoji osnovana sumnja da su iz Južne Amerike u Evropu transportovali, radi dalje prodaje velike količine kokaina.

“Prema do sada prikupljenim podacima radi se o međunarodnoj kriminalnoj organizaciji koja je djelovala u Crnoj Gori, više drugih evropskih država i na teritoriji Ekvadora”, kazao je Turković.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je do granica osnovane sumnje da je ta kriminalna organizacija u svom djelovanju koristila privredne i poslovne strukture više kompanija, radi šverca kokaina. „Dosadašnjim radom utvrđeno je da je kokain u kontejner utovaren u Ekvadoru, i da je kriminalna organizacija imala unaprijed razrađen plan transporta i izuzimanje kokaina iz kontejnera u Luci Bar“, pojasnio je Turković. Kako je naveo, SDT je pokrenulo krivični postupak protiv Đ.D. zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Postoji osnovana sumnja da je Đ.D. prihvatio članstvo u krim organizaciji koju su formirala dva N.N. lica i koja je stvorena radi vršenja neodređenog broja krivičnih djela”, kazao je Turković. Vršiteljka dužnosti direktorice UPC, Milena Petričević, kazala je da je akcija zapljene kokaina realizovana zbog adekvatnog odnosa carinskih radnika. Radi se, kako je navela, o kontejnerskom sadržaju koji je 2. januara uplovio u Luku Bar na brodu „Spirit of chennel”.

Prema riječima Petričević, carinski službenik koji je tog dana rukovodio skenerom, došao je do saznanja da je jedan kontejner kontaminiran. “U skladu sa već uspostavljenom odličnom saradnjom sa Uprave policije i SDT mi smo napravili procjenu da takav podatak moramo podijeliti sa institicijama”, rekla je Petričević, dodajući da je pošiljka praćena do terminala u Podgorici.

Izvor:MINA