"Dokazi, pa postupak protiv Đukanovića"

Govoreći o slučaju Pandora papiri glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su podatke tražili na više međunarodnih adresa i kada stignu podaci, ako bude osnovane sumnje, pokrenuće postupak protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Ako bude razloga za pritvor, tražićemo skidanje imuniteta i pokrenućemo postupak. Ali do tada gospodin Đukanović je uvaženi predsjednik nama jedine domovine Crne Gore i ja kao glavni specijalni tužilac se tako prema tome i ophodim”, kazao je on.

Podsjetimo, u Pandora papirima navodi se da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, a sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom “Pandora papiri” (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

Izvor:RTCG