Uz preporuke EU izbjećiće rizike dodjele ekonomskog državljanstva

Vlada je sigurna da će kroz transparentnu primjenu programa ekonomskog državljanstva, u skladu sa najboljim standardima i uz poštovanje preporuka EU uspješno izbjeći sve povezane rizike.

U Ministarstvu ekonomskog razvoja kažu da je Vlada postrožila kriterijume i povećala kotizaciju za 100.000 eura po aplikantu. Produženje programa ekonomskog državljanstva treba prvenstveno posmatrati kao podršku završetku razvojnih projekata, kaže za Radio CG Marko Vukašević iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Naglašava da je Vlada uvela strože kriterijume za potencijalne kupce “zlatnih pasoša”, te da ostaje prvobitno utvrđeni limit od 2.000 zahtjeva za državljanstvo.

“Od nosioca odobrenih razvojnih projekata se očekuje dostavljanje bankarskih garancija na prvi poziv kao dodatan oblik obezbjeđenja pravovremene realizacije projekata. Ta obaveza do sad je važila samo za neke projekte. Što je još važnije, Vlada je povećala kotizaciju za 100,000 eura po aplikantu što će biti iskorišćeno za podršku aktivnostima novoosnovanog Fonda za inovacije”, kazao je Vukašević.

Izvor:RTCG