Nema više falsifikovanja potpisa podrške?

Državna izborna komisija uvela je novinu u obrazac za prikupljanje potpisa podrške za odborničke liste za predstojeće lokalne izbore, prema kome će, osim jedinstvenog matičnog broja, biti potreban i broj lične karte.

Ta norma preuzeta je, kako je Pobjedi objasnio sekretar DIK-a Veljo Čađenović, iz Zakona o izboru predsjednika u kojem je navedeno da je prilikom prikupljanja potpisa podrške potreban jedinstveni matični broj ili broj lične karte.

Čađenović je objasnio da je to urađeno sa ciljem da se smanje neregularnosti prikom prikupljanja potpisa podrške. Uvedena novina spriječiće mahom novoformirane partije da jednostavnim prepisivanjem iz izvoda iz biračkog spiska skupljaju podršku.

U izvodu iz biračkog spiska koje posjeduju sve partije nema broja lične karte, već je kao lični podatak istaknut samo jedinstveni matični broj. Za potvrdu liste u Podgorici potrebno 1.270 potpisa.

Za potvrdu odborničkih lista neophodno je prikupiti 0,8 odsto potpisa podrške u odnosu na ukupan broj birača u lokalnim samoupravama.

U Podgorici, prema posljednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ima oko 159 hiljada birača pa će partijama biti potrebno 1.270 validnih potpisa.

 

Izvor:AntenaM