Računam da ću biti premijer do 2024. godine

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao je da računa da će na poziciji predsjednika Vlade Crne Gore ostati do 2024. godine.

On je u intervjuu za BBC na sprskom kazao da je isključivo privreda ono što interesuje njegov kabinet."Mi smo do jula ostvarili impozantan rezultat, smanjili pad za devet odsto - to je najbolji rezultat u Evropi, ali mi se ne takmičimo u tome šta je najvažnije u Evropi, već kako građani žive", rekao je premijer.Zbog potpunog izostanka prihoda od turizma u 2020. godini, jer je prethodna vlada držala granice zatvorenim za regionalne turiste tokom najvećeg dijela ljeta, nova vlada odmah na početku pribjegla je zaduživanju što premijer opisuje kao obezbjeđivanje sigurnosti i rezervi za eventualne poremećaje.

"Postojala je fama u narodu da, ako dođe do smjene vlasti, neće biti plata i penzija. Osnovni zadatak ove vlade bio je da obezbijedi sigurnost i mi smo u tome uspjeli - iako su ekonomski parametri pokazali da treba smanjiti plate i penzije, mi nijesmo to uradili", rekao je on.Zbog političke krize i sada je nejasno kako će se nadalje upravljati i finansijama i projektima - bez skupštinske većine, vlada ne može da donosi ključne odluke iako premijer tvrdi da ima plan do kraja mandata.

"Imamo tablu na kojoj smo nacrtali kako Crna Gora treba da izgleda 2024. godine - infrastrukturno premrežena putevima, možda i kroz završetak još jedne dionice auto-puta, kritičnog puta za Sarajevo, realizacije Jadransko-jonske magistrale. Veliki potencijal Crne Gore je i afirmacija kontejnerskog transporta iz Luke Bar i to bi dalo ekonomsku isplativost puteva", kaže Krivokapić i dodaje da očekuje i velika ulaganja u energetski sektor.

Izvor: rtcg