Vjerujem da će država lobirati za mene

Vjerujem da će Crna Gora iskoristiti raspoložive resurse i mehanizme, i učiniti sve što je u njenim nadležnostima i mogućnostima da se izbori za poziciju svog predstavnika u Komitetu za prava osoba s invaliditetom (CRPD), kazala je za Portal RTCG dugogodišnja aktivistkinja za prava osoba s invaliditetom (OSI), Marina Vujačić.

Ministarsvo vanjskih poslova saopštilo je ranije da je Vujačić nominovana za kandidatkinju Crne Gore za članstvo u komitetu.

Govoreći o tome ima li Crna Gora resursa i kapaciteta da lobira za njen izbor, Vujačić kaže da bi trebalo imati na umu činjenicu “da su različite zemlje širom svijeta potpisnice Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, od kojih Crna Gora s nekim od njih nema razvijene diplomatske odnose”.

“Ali isto tako vjerujem da moje prethodno iskustvo i ekspertiza, te činjenica da sam sarađivala s Komitetom daje za pravo državi da se založi za mene kako bih bila izabrana. Ukoliko iskoristimo sve raspoložive resurse, imajući u vidu da region vjerovatno nema druge kandidate šanse se povećavaju. Mislim da sam svojim dosadašnjim radom, priincipima u radu i rezultatima dovoljan podsticaj državi da se založi za mene”, istakla je Vujačić.

Ako bi bila izabrana, kaže Vujačić, koristila bi sve mehanizme i mogućnosti koje članstvo u tom tijelu pruža.

“Osim generalnog zalaganja i podrške da se širom svijeta poštuju i garantuju prava OSI Crnoj Gori kao državi bih bila na raspolaganju da bolje, preciznije, i što je najosnovnije u duhu principa ljudskih prava garantuje i ljudska prava OSI, bez diskriminacije po osnovu vrste i stepena oštećenja, godina starosti i posebno da uklanja, odnosno mijenja diskriminatorne norme koje postoje u brojnim zakonima što je i Komitet konstatovao u svojim Zaključnim razmatranjima koje je dostavio državi u septembru 2017”, kazala je Vujačić.

Izvor:rtcg