Inkluzija Roma jedan od imperativa Vlade

Potpuna inkluzija romske zajednice jedan je od imperativa Vlade Crne Gore, poručio je premijer Zdravko Krivokapić u čestitki povodom Međunarodnog dana Roma.

"Želim da svi oni koji su svoj 'točak' neiscrpne energije i svoju himnu neprekidne selidbe udomili baš u Crnoj Gori, osjećaju mir, slobodu i širinu u kojima mogu da ostvare sva svoja neupitna prava", rekao je Krivokapić.

Nada se da narod čije ime znači "Čovjek", u državi koja se deklariše kao građanska zajednica ravnopravnih naroda, kultura i vjera, sa meritornim i svrsishodnim institucijama sistema, može da, kako je rekao, prepozna puteve i načine kroz koje će svi njegovi kapaciteti i talenti postati istinsko društveno dobro.

"Potpuna inkluzija romske zajednice u crnogorski zdravstveni, školski, ekonomski, socijalni i pravni sistem, jedan je od imperativa, koji stoji pred ovom Vladom. Vodimo se nepobitnom činjenicom da nema srećne zajednice bez ostvarenih i zbrinutih pojedinaca. Stoga, ne može biti ni slobodne niti pravedne Crne Gore ako je pripadnici romske zajednice ne bi istinski osjećali kao svoj topli i nezamjenjiv dom", navodi se u čestitki premijera.

Izvor: Rtcg