Hitno odblokirati 30 miliona od e-komerca

Pitanje blokade 30 miliona eura od strane Specijalnog državnog tužilaštva u okviru istrage o poslovanju Atlas banke i uslugama e-komerca jedno je od prioritetnih sa kojima sam se susreo i zahtijeva hitno rješavanje, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda (UP) Aleksandar Damjanović.

Istakao je da se postojećim zakonskim okvirom može oporezivati nelegalno stečena imovina, ali da se ipak nada novom zakonu o oporezivanju nelegalne imovine, kojim će se višestruko povećati poreske stope po tom osnovu.Govoreći o 30 miliona eura, koje je Specijalno državno tužilaštvo blokiralo u aferi "Atlas", Damjanović kaže da je to pitanje jedno od prioritetnih sa kojim se sreo i koje zahtijeva hitno rješavanje.

"S jedne strane, imamo završen cjelokupan postupak unutar, tada Poreske uprave, sada UP, u smislu evidentiranja i naplate ovog iznosa novca, a, s druge strane, privremenu mjeru donesenu u postupku koji se, u tom javnosti dobro poznatom slučaju, vodi u tužilaštvu. Već sam imao sastanak sa specijalnim državnim tužiocem Milivojem Katnićem u pravcu rješavanja ovog pitanja.

Očekujem da se to pitanje brzo riješi, prije svega jer se radi o interesu države. Trenutna posljedica je da ta sredstva još uvijek nijesu prihod državnog budžeta jer su 'zarobljena' na prelaznom računu kod suda, dok se bi lansno vode kao novi poreski dug, čime je postojeći poreski dug uvećan za nešto više od 30 miliona eura", rekao je on.

Izvor: Rtcg