Osigurati da nijedno dijete ne odrasta u siromaštvu

Djeca su ljudski kapital budućnosti Crne Gore i država mora osigurati da nijedno dijete ne odrasta u siromaštvu, poručeno je na sjednici Odbora za ljudska prava, na kojoj je predstavljena studija „Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori“.

Šef predstavništva UNICEF-a u Podgorici, Huan Santander, rekao je da studija ukazuje da je siromaštvo djece više od pukog nedostatka prihoda i da su najmlađa djeca najugroženija starosna grupa u Crnoj Gori.“Život djeteta koje odrasta u siromaštvu od početka je sputan, a to dijete je uskraćeno za mogućnost da ostvari svoj puni potencijal”, naveo je Santander.

On je saopštio da više od 20 odsto djece nije upisano u predškolsko obrazovanje, a da najmanje troje od petoro male djece nije na vrijeme vakcinisano protiv malih boginja, zauški i rubeola, što ih čini izloženom bolestima koje ih mogu ubiti.“Više od 60 odsto najmlađe djece doživljava neki oblik nasilnog disciplinovanja u svom domu. Ovo značajno povećava rizik od teških fizičkih povreda i usađuje obrazac nasilnog ponašanja koji će djeca ispoljavati prema vršnjacima”, ukazao je Santander.

Izvor:rtcg