Udruženju vodovoda uručena oprema vrijedna 20 hiljada EUR

Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) predala je danas, u ime Vlade te države, zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju Udruženju vodovoda u Crnoj Gori, vrijednu 20 hiljada EUR.

Kako je saopšteno iz te organizacije, oprema će biti distribuirana u deset odabranih javno-komunalnih preduzeća, kao vid podrške u borbi protiv pandemije COVID-19. „Paketi u vrijednosti od 20 hiljada EUR omogućiće preduzećima koja se bave vodosnabdijevanjem pružanje adekvatnih usluga građanima i odgovore na visoke higijenske standarde u zaštiti radnih mjesta, javnih površina i zaposlenih“, kaže se u saopštenju. Predsjednik Izvršnog odbora Udruženje vodovodnih i kanalizacionih preduzeća Crne Gore, Milan Bulatović, kazao je da će ova donacija poboljšaće kvalitet njihovih usluga kroz kontinuirano snabdijevanje građana vodom. „Takođe će doprinijeti ispunjavanju sanitarnih i higijenskih uslova za radne prostorije, kao i zaštiti zaposlenih u vodovodnim preduzećima od virusa COVID-19“, istakao je Bulatović.Poseban akcenat, kako je naveo, treba staviti na napore koje zaposleni u vodovodnim preduzećima ulažu svakodnevno, vodeći računa o higijenskoj i zdravstvenoj ispravnosti vode.

Peter Volf, menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu, kazao je da im je cilj da podrže modernizaciju opštinskih usluga, kroz regionalno umrežavanje i saradnju. „Zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, lokalne samouprave i komunalna preduzeća su više nego ikad pod pritiskom da pruže adekvatne usluge i odgovore visokim higijenskim standardima “ naglasio je Volf. Kako je saopšteno, paketi zaštitne opreme sadrže dezinfekciona sredstva, maske, rukavice, zaštitna odijela i vizire. Gradovi uključeni u donaciju su Podgorica, Herceg Novi, Budva, Kotor, Cetinje, Danilovgrad, Berane, Rožaje, Plav i Gusinje. „Radi se o regionalnoj inicijativi u okviru Njemačke razvojne saradnje, a cjelokupna vrijednost podrške komunalnim preduzećima u sprečavanju širenja pandemije COVID-19 za svih šest zemalja Zapadnog Balkana je 400 hiljada EUR“, kaže se u saopštenju. Dodaje se da je opremu isporučio GIZ GmbH, u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu - Modernizacija opštinskih usluga.

Izvor:MINA