Društvena kohezija garant mira i stabilnosti

Obaveza crnogorskog parlamenta, kao hrama demokratije, je da donosi važne i promišljene odluke u interesu svih njenih građana, uvijek vodeći računa o pomirenju i jačanju građanskog karaktera države, kako bi se značajne odluke donosile u atmosferi zajedništva i harmonije, a ne podjela i svađa, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.On je povodom 13 godina od proglašenja Ustava ocijenio da je "društvena kohezija garant mira, stabilnosti i prosperiteta".

"Ustavom Crne Gore proglašenim 22. oktobra 2007.godine, građanin postaje nosilac suvereniteta, što je bio preduslov za jačanje temeljnih vrijednosti naše države. Upravo je društvena kohezija multinacionalnog, multikulturalnog i multivjerskog sklada, stvorena mudrim odlukama kroz bogatu viševjekovnu crnogorsku istoriju i osigurana modernim standardima ljudskih prava, garant mira i stabilnosti, te ekonomskog i demokratskog prosperiteta Crne Gore i svih njenih građana", navodi Bečić.  

Crna Gora se, kaže on, opredijelila za samostalan put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, što se ističe u preambuli aktuelnog Ustava, a što se u savremenim političkim okvirima i formalno ostvaruje.

"Ustavna određenja su i danas preduslov da ćemo kao država, koja je odlučnije nego ikada ranije posvećena jačanju demokratskih institucija, vladavini prava i političkoj kulturi, te kao NATO članica, uskoro ostvariti i drugi najvažniji strateški cilj, a to je integracija u porodicu evropskih naroda", istakao je Bečić.

Izvor: Rtcg