Aleksa Bečić novi predsjednik Skupštine

Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić izabran je danas za novog predsjednika Skupštine Crne Gore.

Njega je za tu funkciju predložio poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović.

Agencija MINA je u subotu objavila informaciju da će mjesto predsjednika Skupštine pripasti Demokratama i da će na tu funkciju biti izabran Bečić, lider te partije.

Za izbor Bečića glasalo je 45 poslanika koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", Bošnjačke stranke (BS) i Nik Đeljošaj iz Albanske liste.

Protiv je bio poslanik Liberalne partije Andrija Popović, a uzdržani su bili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i poslanik albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka.

“Nećemo glasati ni za, ni protiv. Predaćemo prazan listić”, rekao je poslanik DPS-a Miloš Nikolić uoči glasanja.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović kazao je da su stvoreni preduslovi za pokretanje demokratskog točka, ali da će put kroz koji Crna Gora mora proći biti težak.

Poslanik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je da je DPS na dostojanstven način prihvatio rezultate izbora, i to je nešto što bi trebalo da bude praksa.

Milan Knežević iz Demokratskog fronta (DF) naveo je da su teritorijalna nezavisnost i integritet Crne Gore neupitni i da će je braniti sto puta snažnije nego što je branila prethodna vlast.

Lider Liberalne partije Andrija Popović kazao je da nije dobro to što je u novoj parlamentarnoj većini vrlo malo suverenista.

„Postoji opravdana bojazan, dobro bi bilo da me vrijeme demantuje, da će doći do dezintegracije Crne Gore i gubitka suvereniteta“, kazao je Popović.

On je rekao da vjeruje da će svi dati maksimalan doprinos da se Crna Gora sačuva, i da popis naredne godine neće biti impuls za nešto drugo.

„Ono što nije dobro je to da nam u 21. vijeku crkva pravi zakonodavnu i izvršnu vlast, bez obzira o kojoj se crkvi radi“, ocijenio je Popović.

Predsjedavajući sjednicom Miodrag Lekić kazao je da je Crna Gora Ustavom predviđena kao sekularna država, i da će to tako i ostati.

„Ne bi bilo dobro da idu poruke o kadrovskim rješenjima iz drugih sredina, jer ne odgovaraju istini. Ako se neko sreo, sreo se privatno, konsultovao se“, kazao je Lekić.

Kako je naveo, postoje snage koje ne znaju za to i ne žele da znaju.

„I koje će insistirati na ustavnom principu sekularne države koji je oborio predstavnik sadašnje opozicije sa miješanjem u crkvena pitanja“, dodao je Lekić.

Poslanik koalicije “Crno na bijelo” Miloš Konatar kazao je da je zadatak poslanika novog saziva i buduće vlade da postave nove standarde u demokratiji i međusobnom razumijevanju.

On je poručio poslanicima iz DPSemokratske partije socijalista da će svaki kvalitetni predlog koji budu imali biti prihvaćen da se o njemu razgovara i da ukrste argumente.

Konatar je apelovao da se već danas krene u razgovore o formiranju nove Vlade, jer, kako je naveo, Crna Gora nema vremena za čekanje.

Lider SD-a Ivan Brajović kazao je da poslanici te stranke neće podržati Bečića.

"Ne zbog samog kandidata, zato što među onima koji su podržali tog kandidata postoji poslanici sa čijom se politikom ne slažemo i u nekim segmentima ona nije u redu", kazao je Brajović.

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović, kazao je da je da će oni podržati Bečića, ali da će mu biti vrlo ozbiljan oponent, ako odstupi od strateških ciljeva.

U crnogorskom parlamentu danas je konstituisan novi poslanički saziv na osnovu parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta.

Predsjednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od konstituisanja Skupštine, nakon razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Tri koalicije, koje imaju većinu u parlamentu, najavile su da će za mandatara predložiti Zdravka Krivokapića.

Mandatar iznosi u Skupštinu svoj program i predlaže sastav vlade.

O programu mandatara i predlogu za sastav vlade Skupština odlučuje istovremeno.

Izvor:mina