Bečić predložen za predsjednika Parlamenta

U toku je konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine na kojoj treba da bude izabran njen predsjednik. Poslanik predlagača Boris Bogdanović, u ime nove parlamentarne većine, predložio je da se za predsjednika Skupštine Crne Gore izabere poslanik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

DPS će biti neutralna

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić je saopštio da će DPS biti neutralna te da neće glasati ni za, ni protiv Bečića.

"Ovim najavljujemo da se nećemo voditi onim ko je vlast, a ko opozicija, već ćemo se voditi nacionalnim interesima Crne Gore. Nadam se da je sve ovo jedan važan korak i da ovim što je DPS uradila u prethodnih dvadeset dana pokazali zrelost da djelujemo nešto drugačije. Imajući u vidu da smo svim onim što smo radili dali značajan doprinos novom iskoraku u CG, mi ćemo nastaviti tim putem," naveo je Nikolić, čestitajući Bečiću u svoje i ime DPS-a.

Poslanik i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je "poražena ideologija kriminala i ideologija lažnog Montenegra".

LP neće podržati izbor Bečića

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović saopštio je da nije dobro da su parlamentarnu većinu stoprocentno činili suverenistički poslanici. Čestitao je Bečiću i naveo da taj prijedlog Liberalna partija neće podržati.

"Postoji veoma opravdana bojazan, dobro bi bilo da me vrijeme demantuje da će doći do gubitka našeg suvereniteta. Vjerujem da ćemo dati maksimalan doprinos da se Crna Gora sačuva. Da taj popis stanovništva 2021. neće biti neki impuls da CG izgibi državni status i postane dio neke nove države. Strašno je za jednu antifašističku, sekularni i građansku državu, da nam crkva pravi zakonodavnu, izvršnu vlast, bez obzira na to o kojoj se crkvi radi," naveo je Popović.

PZP hoće CG kao Češku

Poslanik Branko Radulović iz PZP-a je saopštio je da su stvorili preduslov za pokretanje demokratskog točka, od jednog, kako kaže, totalitarnog do prosperitetnog i evropskog društva.

"Taj put biće naporan. On iziskuje mnogo hrabrosti, znanja, dosljednosti, upornosti. Neće biti lako. Hoću CG kao Češku. Građani CG stvorili su i preduslov da svako ko nije dostojan tog puta smijenite ga," naveo je Radulović.

SNP: Niko ne treba da brine o državnopravnom statusu CG

Vladimir Joković saopštio je da je SNP na ovaj trenutak čekao pune 23 godine i srećni su jer su ga dočekali.

"Zabrinuti smo kako će se CG izboriti sa svim problemima koji su nastali u objektivnim okolnostima zbog korone, ali i zbog dugogodišnje vladavine DPS-a. Ovdje ističem i držanje DPS-a kao dobro, jer su dostojanstveno prihvatili poraz. Ovo je prvi put da se na demokratski način mijenja vlast u CG. Nadam se da će nova vlast uraditi sve da CG učini boljom", naveo je on.

Joković je istakao da niko ne treba da brine o državnopravnom statusu CG.

"Mi nikad nijesmo bili neprijatelji Crne Gore. Borili smo se za bolju CG i nastavićemo tako. Bićemo partneri svima koji žele dobrobit CG. Podržaćemo Bečića u nadi i uvjerenju da će dati maksimalan doprinos da se demokratizuje ovaj parlament. Dali smo potpise podrške i za Krivokapića uvjereni da CG kreće boljim putem," istakao je on.

Novi saziv crnogorske Skupštine konstituisan je danas verifikovanjem poslaničkih mandata osvojenih na parlamentarnim izborima 30. avgusta. U parlamentu su predstavnici DF-a predložili da za predsjednika Skupštine bude izabran Aleksa Bečić (Demokate), a da za mandatara bude predložen Zdravko Krivokapić, što su podržali lider GA URA Dritan Abazović, kao i sam Bečić.

Knežević: Vladu neće sastavljati koncern Vijesti

"Mi smatramo da svi treba da preuzmemo odgovornost i da svi zajedno radimo, zato je naš prijedlog Aleksa Bečić. Želim da demistifikujem da će bilo kakvi centri moći sastavljati Vladu. Mi nećemo Vladu sastavljati po kafanama, džamijama, već ćemo vladu sastavljati demokratski. To znači da vladu neće sastavljati koncern Vijesti, ni oni koji su od Srba pokušali da naprave ponovo neki remetilački faktor. Neka niko ne brine da će Srbi "đavolisati" Crnu Goru. Ja sam obavezan da pitam Željka Ivanovića da li je tačno da je njegov koncern dobio milion i 700 hiljada eura".

On je rekao da se ne bore za fotelje, nego se bore da niko ne prodaje luke i imovinu.

"Niko neće imati podršku za šverc i kriminal. CG je u nikad sigurnijim rukama. Zato i DPS treba da bude srećan. Želim vam političku katarzu, kako bi što prije gradili budućnost CG," naveo je on.

URA: Bečić ima težak zadatak

Miloš Konatar iz URE saopštio je da je danas istorijski dan za Crnu Goru.

"Ova kiša koja je osvježila je dobar znak da se stvari mijenjaju na bolje. Ovo je jedna od svijetlih pobjeda koja će ostati zapisana u istoriji. Pravimo prvi korak ka demokratskoj tranziciji. Taj korak mora da bude i miran i demokratski. Ja u ime naše koalicije "Crno na bijelo" želim da dam podršku Aleksi Bečiću, da kažem da je pred njim istorijski i nimalo lak zadatak," naveo je Konatar.

On je pozvao kolege iz DPS-a da svaki predlog koji bude kvalitetan, da će biti prihvaćen, te da će se razgovarati o njemu.

"Mi smo do sada bili u prilici da neke valjane prijedloge nijesmo uspijevali da stavimo na dnevni red, a kamoli da dođemo do toga da o njima razgovaramo. Sada ćemo moći da ukrstimo argumente," naveo je Konatar.

Apelovao je na Zdravka Krivokapića da već koliko je danas počnu u posao da sastavljaju novu vladu.

SD neće glasati ni za ni protiv Bečića

Lider SD-a Ivan Brajović zahvalio je građanima Crne Gore na velikom odzivu tokom izbornog dana.

"To znači da su građani i građanke vjerovali svojoj državi i njenim institucijama. Vjerujem da ćemo zajedno doprinijeti da i dalje jačamo institucije," naveo je Brajović.

On je istakao da je vrlo važno da SD sa svoja tri poslanika, i ostali pokazuju drugačiju praksu od one kada su u prethodnom sazivu neki bojkotovali parlament.

"Mi smo i danas bili suočeni sa nepoštovanjem jednog simbola CG od strane jednog dijela poslanika", naveo je on.

Dobro je što ćemo danas izabrati poslanika Parlamenta, naveo je on.

"Nećemo podržati ovaj prijedlog, ne zbog predloženog kandidata, nego zbog toga što među onima koji su ga podržali ima onih sa čijim politikama i stavovima se ne slažimo. Ali da bi pokazali korektnost nećemo glasati ni protiv," naveo je on.

DF: Nema šanse da nas neko posvađa, da se DPS vrati na vlast

Slaven Radunović kaže da izborom Bečića oni praktično verifikuju izbornu volju građana.

"Mi smo iz sve tri koalicije potrošili mnogo energije da uvjerimo građane da nij sve izgubljeno. Malo ko u ovoj sali poznaje nekoga da nije izašao na izbore. Mi imamo više obzira prema građanima. Potrudićemo se da zakoni i pravda vladaju državom."

Istakao je da će ispoštovati Sporazum.

"Mi ćemo da ispoštujemo to da nećemo mijenjati simbole, ali bio bih nepošten ako bih rekao da mi je Sekulina himna dobra. Ova država mora da počne da misli da ima u njoj i drugih građana koji takođe imaju pravo glasa. Gospodo zbog toga neće pasti Vlada, suvište ste nam veliki neprijatelj zbog načina kako ste se bavili politikom. Posmatrali ste nas kao državne neprijatelje, a ne kao političke neprijatelje. Nema toga što nas može da posvađa, a da vi dobijete šansu da se vratite na vlast," naveo je Radunović.

BS: Podržaćemo kandidaturu Bečića

Poslanik Ervin Ibrahimović saopštio je da su građani pokazali visok stepen demokratije.

Program i ciljevi Demokrata se poklapaju sa strateškim ciljevima BS.

Rijetko je zabilježeno tako malo incidenata tokom izbora, kazao je on.

"I vladajuća partija je priznajući volju građana i izbora pokazala demokratski kapacitet."

Ovdje smo imali razne osude da su manjine odlučivale i pomagale DPS-u da pobjeđuje na izborima.

Opozicija je sada napravila dobru organizaciju i napravila dobar rezultat- BS i njeno rukovodstvo sluša glas naroda, rekao je Ibrahimović.

"Iako postoje razlozi da ne podržimo Bečića, ima i razloga za. Zamislite da je neko četiri godine bojkotovao Parlament i sada treba da bude na čelu te institucije. Mi imamo izuzetnu saradnju sa Demokratama i ako budu ostali pri svom programu dobro ćemo sarađjivati," naveo je on.

Đurović podnijela ostavku, umjesto Pažina i Katića, Škrelja i Šaranović

Nakon pauze predsjedavajući Miodrag Lekić je saopštio da je ostavku na mjesto poslanice podnijela i Gordana Đurović iz DPS-a.

Skupština je konstatovala njenu ostavku, kao i prestanak mandata poslaniku DPS-a Zoranu Pažinu i Demokrata Stevanu Katiću i na njihova mjesta imenovani su iz DPS-a Luiđ Škrelja i Danilo Šaranović iz Demokrata.

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsjednik počela je intoniranjem državne himne, kada dio poslanika DF-a nije bio u sali. Na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati 81 poslanika. Sjednici predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomagaže mu najmlađi Maksim Vučinić. Prenos možete pratiti na TVCG.

Izborne rezultate u Skupštini je predstavio predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović. Konstatovane su i ostavke poslanika Zorana Pažina (DPS) i Stevana Katića (Demokrate).

Knežević: Nećemo izdati

Poslanik DF-a Milan Knežević poručio je u Skupštini da nova vlast neće dozvoliti neformalnim centrima moći i i jednom od vlasnika "Vijesti" Željku Ivanoviću da sastavlju vladu.

On je kazao da Ivanović želi da zamijeni Mila Đukanovića, da od druge familije postane prva.

"Mi nećemo izdati, ja ima konstruktivan predlog, a to je da DF podržava Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine i Zdravka Krivokapića za mandatara", kazao je Knežević.

On je čestitao građanima, kako je kazao, slobodu.

“Tu slobodu niko neće ugroziti niti će se želje građana naći kao gubitnici”, naveo je Knežević i dodao da to posebno neće učiniti poslanici DF-a.

Abazović: Podrška za izbor Bečića i Krivokapića

Poslanik GP URA Dritan Abazović naveo je u Skupštini kako se nada da će ovaj saziv biti efikasiniji od prethodnog.

“Predlozi koji su sada saopšteni su apsolutno prihvatljivi za koaliciju “Crno na bijelo”. Ja ostajem čovjek od riječi”, naveo je Abazović.

“Ako se zadovolje poslovničke forme možemo pristupiti izboru predsjednika Skupštine Alekse Bečića i da nakon toga da formalizujemo kandidata za mandatara. I neka nam je sretno svima”, naveo je Abazović.

Mi smo pobijedili da bi okrenuli novi list, kazao je Aleksa Bečić (Demokrate). On je naveo da će buduća vlast biti procrnogorsa, prozapadan, proevropska.

Bečić je kazao i da je saglasan i da podržava predloge koje je saopštio Knežević u Skupštini.

Bečić je kazao da poslanici ZBCG i "Crno na bijelo" imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije "Mir je naša nacija" ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsjednika Skupštine, te da su spremni staviti potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

Lekić: Neće biti revanšizma

Lekić je kazao da će vrijeme pokazati šta je donijela pobjeda opozicije 30. avgusta.

“Ostvarena je jedna velika tekovina, a to je da je prvi put u došlo do mirne smjene vlasti”, kazao je Lekić.

On je dodao da Skupština ne smije biti ničija sluškinja, te da treba čuvati dignitet Skupštine.

“Nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega što je uradila prethodna vlast. Što je pozitivno treba pozdraviti”, naveo je Lekić i doda je se boji da je više onog negativnog. Naveo je i da neće biti revanšizma.

U Skupštini su i ombudsman Siniša Bjeković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković.

Dnevnim redom je predviđeno utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika parlamenta.

Poslanici bi trebalo da izaberu predsjednika i članove Administrativnog odbora crnogorskog parlamenta.

Prema zvaničnim rezultatima izbora, koalicija "Odlučno. DPS - Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, koalicija "Mir je naša nacija" deset, a platforma "Crno na bijelo", četiri.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva.

Po jednog predstavnika imaće Albanska lista "Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu" i koalicija "Jedonoglasno".

Biračko pravo je imalo 540.026 osoba, a glasalo je 413.894 građana.

Izvor: rtcg