Građanskim zakonikom do veće zaštite prava građana

Objedinjavanjem normi koje uređuju ugovorna, porodična, nasljedna i druga prava u okviru Građanskog zakonika, biće obezbijeđena veća pravna sigurnost crnogorskih građana i pouzdaniji pravni ambijent za ekonomski napredak društva, saopšteno je na konferenciji koja je danas održana u Podgorici.

Konferenciju pod nazivom “Kodifikacija građanskog prava u Crnoj Gori – predstavljanje osnovnog koncepta i iskustava u regionu” organizovali su Ministarstvo pravde, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, AIRE Centar iz Londona i Britanska ambasada u Podgorici.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je, otvarajući konferenciju, naglasio značaj kodifikacije za jačanje pravne sigurnosti kao preduslova za ostvarenje ideje vladavine prava.

„Istorijski gledano, društveni kontekst onih država koje su težile da objedine svoje građansko pravo u građanski zakonik, upućivao je na potrebu izgradnje i jačanja nacionalnog jedinstva, integriteta između države i društva, ali i ekonomske valorizacije društva i, s tim u vezi, jačanja pravne sigurnosti,“ kazao je Pažin.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, najavio da će Nacionalna komisija za kodifikaciju građanskog prava, sačinjena od eminentnih pravnih stručnjaka, raditi na pripremi ovog kapitalnog zakonskog teksta uz punu otvorenost za doprinos ukupne zainteresovane javnosti.

Izvor:mina