Pisonero: Radujemo se inkluzivnim i vjerodostojnim izborima

Evropska komisija se raduje inkluzivnim i kredibilnim izborima koji će se održavati u skladu sa međunarodnim standardima i crnogorskim ustavnim i pravnim okvirom.  To je za Pobjedu kazala Ana Pisonero, porparolka Evropske komisije, upitana da prokomentariše preporuke Državne izborne komisije, prema kojima oboljeli od koronavirusa, neće moći da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Radujemo se inkluzivnim i kredibilnim izborima koji će se održavati u skladu sa međunarodnim standardima i crnogorskim ustavnim i pravnim okvirom", kazala je Pisonero.

Evropska komisija, dodala je ona, pozdravlja raspoređivanje Specijalne misije za nadleganje izbora ODIHR-a, posebno imajući u vidu izazove povezane sa COVID-19.

"Njihovi nalazi i zaključci biće važan element procjene EU o izbornom procjene", kazala je Pisonero.

Podsjećamo, portparol Državne izborne komisije Mersudin Dautović kazao je da građani sa biračkim pravom, koji na dan izbora 30. avgusta budu na bolničkom liječenju, usljed infekcije korona virusom neće moći da ostvare biračko pravo.

Na ovakvu odluku, reagovale su nevladine organizacije i političke partije, koje su zahtijevale od Ustavnog suda da poništi ovakvu odluku DIK-a, navodeći da se radi o kršenju ustava.

Izvor:RTCG