Danas konsultativno saslušanje kandidata

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu danas će održati konsultativno saslušanje kandidata prijavljenih na javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Listu kandidata utvrdio je Odbor na sjednici koja je održana početkom marta. Za te funkcije prijavili su se Gavrilo Čabarkapa, Ibrahim Husejnović, Jadranka Joksimović, Lidija Kovačević i Ljubinka Popović Kustudić. Kandidat treba da ima 15 godina radnog iskustva na pravnim poslovima, da uživa lični i profesionalni ugled i da nije osuđivan za krivična djela koja čine sudije nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije.

Članovi Sudskog savjeta koji su ugledni pravnici nijesu izabrani na nekoliko prethodnih sjednica parlamenta, jer nije bilo potrebne dvotrećinske, odnosno tropetinske podrške poslanika. Mandat aktuelnom sastavu Sudskog savjeta istekao je 2. jula 2018. godine. Vlada je inicirala izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojima je predviđeno da se članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika produžava mandat do izbora novih.

Izvor:MINA