"Šta god da uradimo, djeca zaslužuju više"

Stepen poštovanja prava djece u Crnoj Gori je dobar, u zavisnosti od teme do teme, ocijenila je Duška Šljivančan iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona se osvrnula na Izvještaj Zaštitnika, kojim su ukazali na stvari koje treba popraviti kada je u pitanju prava i zaštita djece."Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta vrlo je vješto formulisana i gotovo u svakom članu kaže 'Država obavezna da omogući djetetu najveći mogući standard u zdravstveno zaštiti, socijalnoj, obrazovanju...' Što god da uradimo i unaprijedimo položaj, djeca tj. mi uvijek možemo bolje, a djeca zaslužuju više od toga", kazala je Šljivančanin.

Naglasila je da, kada su u pitanju dječja prava, nikada ne možemo reći da je posao završen.  Pojedinačne preporuke Zaštitnika odnose se na stepen obezbjeđenja zdravstvene zaštite, nedostatak specijalista, nedostupnost određenih zdravstvenih ustanova, obrazovanje..."Djecu treba slavimo svakog dana i o njihovim pravim brinemo, bilo da ih promovišemo i unapređujemo ili štitimo", poručila je Šljivančanin.

Međunarodni dan djece obilježava se svakog 1. juna od 1950. godine.

 

Izvor: RTCG