Zeković: Reakcija vrha policije profesionalna i efikasna

Reakcija nadležnih, nakon što su službenici policije prebili mladiće u centru u Podgorici, bila je brza, profesionalna i efikasna smatraju u Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Član Savjeta Aleksandar Saša Zeković, za Antenu M, kaže da pozdravlja postupanje direktora Uprave policije koji je naložio razrješenje vođe Interventne jedinice.

"Taj čin je veoma važan, jer govori o objektivnoj odgovornosti koja se zapravo dešava uvijek u situaciji kada veća grupa policijskih službenika ne postupa shodno zakonu", navodi Zeković i dodaje da raduje činjenica da Uprava policije reaguje gotovo istog dana.

"Nalaže preduzimanje svih radnji svojstvenih policijskim organizacijama koje baštine dugu demokratsku tradiciju", kaže Zeković.

On smatra da objavljeni snimak jasno pokazuje da je posrijedi prekoračenje ovlašćenja. Objašnjava da su sredstva prinude i primjena sile zakonom definisana, te da ono što se vidi na snimku ne spada u zakonom definisano službeno ponašanje i postupanje.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da je posrijedi prekoračenje službenih ovlašćenja, neosnovano i neprofesionalno policijsko postupanje. Zato smo i tražili hitnu rakciju direktora Uprave policije, načelnika CB Podgorica, kojem smo i dostavili snimak. S obzirom na to da Zakon o unutrašnjim poslovima definiše vezu građanske i unutrašnje kontrole rada policije, Savjet je svoju ocjenu dostavio i odjeljenju za unutrašnju kontrolu i tražio da pokrene i postupak unutrašnje kontrole", navodi Zeković.

 Izvor:AntenaM