Simović: Nadamo se da će Srbija što prije zadovoljiti kriterijum CG

Kriterijum za otvaranje granica Crne Gore ostaće 25 oboljelih na 100 hiljada stanovnika, kazao je potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Milutin Simović.

On je dodao da Srbija i dalje ne zadovoljava taj kriterijum i izrazio želju da se u toj zemlji što prije smanji broj inficiranih.Simović je kazao da je Crna Gora tokom pandemije korona virusa imala 16.188 testiranja na miliona stanovnika."Svaki dan je IJZ saopštavao broj testova.

Prvih dana bilo je 50 do 60 testova kasnije 250 do 260 testova dnevno", kazao je Simović Testova, ističe, nije manjkalo ni danas ni na početku pandemije."Crna Gora hoće da slijedi instrukcije Evropske komisije i sugestije preporuke i struke, otvara svoje granice vođena svojim interesima ne primarno ekonomskim.

Primarni interes je zaštita života građana", kazao je potpredsjendik Vlade.Danas će, kako je kazao, biti sjednica NKT-a, i kako je najavio Simović biće zadržan kriterijum 25 oboljelih na 100 hiljada stanovnika."U toj grupi još nema Srbije ali se nadamo da će brzo doći jer je to prijateljski odnos prema Srbiji i ljudima koji tamo žive i koje želimo da dođu i da im odemo.

Sa željom da i Srbija što prije zadovolji taj kriterijum", kazao je Simović u Skupštini Crne Gore.Istakao je da se prethodna dva mjeseca pokazala nevjerovatna solidarnost, i pojedinaca i privrednih subjekata, ali i crnogorske dijaspore koja je, kako je kazao, uvijek spremna da pomogne državi.Od donacija je, kako je kazao, prikupljeno preko 8 miliona eura."Potrošeno je 1,7 miliona eura za nabavku opreme za privremene bolnice, za respiratore samo 560 hiljada eura.

Bili smo odgovorni i sačuvali smo taj novac kako bi napravili nešto kapitalno za zdravstveni sistem Crne Gore.

Želimo da bude nešto kapitalno i ostane sjećanje na solidatnost svih koji su pomogli Crnoj Gori u ovoj situaciji", kazao je Simović.

 

Izvor:rtcg