"Bezbjednosni sistem sposoban da se odbrani"

Ataci na nezavisnost Crne Gore su, i poslije 14 godina, itekako prisutni, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković i poručio da je bezbjednosni sistem dovoljno sposoban i kvalitetan da se izbori sa tim izazovima.

Bošković je agenciji Mina kazao da se Crna Gora, kroz svoju hiljadugodišnju istoriju, uvijek morala boriti, a kada se izbori - čuvati svoju nezavisnost i postojanje.

„Povlačeći paralele, i danas vidimo da postoje nasrtaji na njenu bezbjednost, pa čak i postojanje“, rekao je Bošković.

Kako je naveo, Crna Gora se, i nakon 14 godina nezavisnosti, našla pod udarom raznih interesnih grupa i sfera koje pokušavaju zaustaviti, prije svega njen put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, a s druge strane, čak i ugroziti njeno postojanje.

„Na njihovu žalost, Crna Gora je danas jedna stabilna, demokratska, multietnička država, koja je integrisana u Sjevernoatlantski savez, i na dobrom je putu da postane članica Evropske unije (EU)“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, od 2014. godine traju nasrtaje i ugrožavanje bezbjednosti Crne Gore, „a što je još gore, ugrožavanje prije svega njene supstance, a to je njen multietnički i multireligijski sklad“.

„Svjedoci smo tome i ovih dana. Uvijek se te i slične aktivnosti pojačavaju u susret nekim značajnim odlukama na političkom i ukupnom nacionalnom planu“, rekao je Bošković.

On očekuje da će se, kako se budu približavali naredni izbori, ta matrica sprovoditi pojačanim intenzitetom.„Tako da, bez obzira što 14 godina uživamo blagodeti crnogorske nezavisnosti, ataci na njenu nezavisnost su itekako prisutni“, kazao je Bošković.

 

Izvor: RTCG